Guide: Köra bil på midsommardagen?

Trafik Artikeln publicerades

Blev det mycket dricka i går – och har du bråttom hem? Tänk dig för både en och två gånger innan du sätter dig bakom ratten. Och var du på brakfest med mycket alkohol i natt ska du inte köra alls.

– Dricker man för mycket ska man inte ge sig ut på vägar. Då får man pausa dagen efter också, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst.

Där har hittills 25 rattfyllor upptäckts av polisen sedan i går kväll. Och fler lär det bli, runt om i hela landet, under dagen som följer.

När kan du köra?

Tillhör du dem som sitter och försöker räkna ut när det är okej att köra bil igen efter en festnatt? Enligt Systembolaget tar det minst två timmar för en person som väger 70 kilo att förbränna ett glas vin. Handlar det om ett intag på en hel flaska är samma genomsnittliga tid i stället runt 11-12 timmar.

Utifrån bolagets beräkningsmodell som grundar sig på ungefärliga uträkningar – kan den som dragit i sig drinkar hela natten nog också utgå från att midsommardagskörning knappast är aktuellt över huvud taget.

Samtidigt poängterar Systembolaget att alla försök till uträkningar om och när man kan köra bil dagen efter faktiskt är högst osäkra. Två personer som dricker lika mycket kan nämligen få olika hög promille.

Var femhundrade rattfull

Även om alkoholen är ute ur kroppen kan skärpan vara nedsatt. Du kan bli mer okoncentrerad, få sämre mörkerseende eller längre reaktionstid. Tröttheten riskerar också att ta över bakom ratten – och då blir du farlig för både dig själv och andra ute på vägarna.

I genomsnitt är var femhundrade bilist rattfull, enligt Trafikverkets statistik. Och företeelsen är inte ovanlig efter högtider och festliga tillfällen som jul, nyår, påsk och midsommar, poängterar Ulla Brehm.

– När vi kombinerar kalas med alkohol måste man tänka på att risken är stor dagen efter. Man kanske tänker mer på att inte köra på festkvällen, men det är faktiskt så att många ska inte köra dagen efter heller.

Anna Karolina Eriksson/TT