Gustafson är beredd att avgå

Kristianstad Artikeln publicerades

Efter att ytterligare tuff kritik riktats mot kommunalrådet Bengt Gustafson (M) har han sjukskrivit sig och funderar på sin framtid.

– Den stol jag sitter på är mig inte så kär att jag tänker klänga mig fast vid den om jag inte har förtroende. Vi får se om jag har det, säger han.

Gustafson sa redan på måndagseftermiddagen ifrån om att han skulle vara sjuk under tisdagen och onsdagen. Det var efter en dag med flera möten, där det riktats hård kritik både mot hans uttalanden i förra veckan och mot det som kritikerna kallar hans bristande ledarskap.

Enligt personer som Kristianstadsbladet talar med ska han på ett av mötena ha sagt att jobbet ”är tufft emellanåt, men nu är det extra tufft”.

  Det började redan på morgonen, då kommunens politiska ledning träffade Bo Bengtsson, vd i Sparbanken 1826 och vice ordförande i Stiftelsen Regionen Kristianstad, på rådhuset.

  Under mötet ska både Heléne Fritzon (S) och Bo Bengtsson i skarpa ordalag ha tagit upp Gustafsons uttalanden i Kristianstadsbladet i förra veckan, då kommunalrådet förklarade att han tycker att stiftelsen Regionen Kristianstads verksamhet blivit för stor och att han ”såg med bekymmer på” att Arenabolaget tog över driften av Sommarlust vid årsskiftet. Ett uttalande som ledde till att kommundirektör Göran Persson i torsdags valde att avsäga sig uppdraget som ordförande i stiftelsen.

  Bo Bengtsson, som nu gått in som ordförande, vill inte kommentera måndagens möte.

  – Jag var där för att diskutera de problem som uppstod i förra veckan, men jag vill inte gå in på vad som sades, säger han.

  Även vid det följande mötet, om Kristianstadsdagarna, ska Gustafson ha fått skarpa synpunkter från företrädare för näringslivet i staden.

  ”Måste agera”

  Heléne Fritzon fortsatte under dagen att lufta sin kritik öppet, bland annat under ett möte som hon och Bengt Gustafson hade med kommunens samtliga förvaltningschefer.

  Hon förklarar sitt agerande med att betydande delar av näringslivet och intresseorganisationer i Kristianstad gett uttryck för att de inte har förtroende för kommunen. Men en av de som deltog vid mötet säger att Fritzons uttalande var en ”veritabel sågning av Bengt Gustafsons kompetens, hans ledarskap och hans bristande kontaktytor”.

  Heléne Fritzon betonar att hennes kritik ytterst inte handlar om Bengt Gustafson. Det är en fråga för Moderaterna att hantera, säger hon.

  – Men nu står det så illa till att vi riskerar förtroendet för kommunen. Då måste jag agera, säger hon.

  Förtroende?

  Det var en tagen Bengt Gustafson som på eftermiddagen samlade de övriga gruppledarna i den politiska majoriteten. Han ställde då frågan om Sven Nilsson (C), Pierre Månsson (FP), Kalle Heise (MP) och Anders Björklund (ÅÅ) har förtroende för honom.

  Pierre Månsson vill inte kommentera mötet över huvud taget, och Sven Nilsson vill inte säga att han tappat förtroendet för Bengt Gustafson.

  – Men det har hänt en del saker de senaste veckorna som inte är så bra för majoriteten. Jag tänker bland annat på hans uttalande i samband med diskussionen om stiftelsen. Det var inte så lyckat, säger Sven Nilsson.

  Bengt Gustafson påpekar att han inte räknade med någon lojalitetsförklaring på mötet. Gruppledarna måste få möjlighet att ta upp frågan i sina respektive partigrupper. Samtidigt gör han klart att han kommer att respektera vad de kommer fram till.

  – Jag har haft en ambition att hitta en ersättare att lämna över till före nästa val, säger Bengt Gustafson. Men skulle det underlätta för majoriteten att jag lämnar, så går jag nu. Absolut.

  Du känner inte nu att det finns ett tryck från de andra majoritetspartierna på att du borde avgå?

  – Inte i dag. Men det kan hända att jag gör det i morgon eller i nästa vecka.

  Bengt Gustafson berättar att han informerade sitt eget parti om kritiken mot sig vid ett möte på måndagskvällen.