Hälsa våren med en festlig meny

Kristianstad Artikeln publicerades

Här bjuds det på en enkel meny som passar fint på Valborgsmässoafton eller en annan helgkväll. Minirårakor kan toppas med olika röror, testa fetaost blandat med soltorkade tomater och hackad basilika eller en röra med kallrökt lax. Man kan också steka många små rårakor och servera med olika röror som plockmat.

Minirårakorna toppas med valfri röra, här med räkor.
Foto: Tommy Svensson
Minirårakorna toppas med valfri röra, här med räkor.

Minirårakor med räkor

Det går fint att steka rårakorna i förväg och värma 10 minuter i ugnen innan servering.

8 stycken, 4 portioner

300 g potatis

salt, peppar

smör till stekning

1 dl smetana eller crème fraiche

300 g räkor med skal, ca 125 g skalade

2+2 msk hackad dill

1 msk hackad rödlök

1. Skala och riv potatisen grovt. Krama ut överflödig vätska och blanda den med salt och peppar.

2. Bryn smör i en stekpanna. Lägg i små högar riven potatis och platta ut och tryck till med baksidan av stekspaden. Stek på medelvärme ett par minuter per sida.

3. Hacka räkorna grovt och blanda med smetana och dill. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera rårakorna med en klick räkröra och strö över hackad dill och rödlök.

Kycklinggryta
Foto: Tommy Svensson
Kycklinggryta

Krämig kyckling i dragonsås

Kycklingen får mycket smak av citron, dijonsenap och dragon. Var noga med avsmakningen så balansen mellan syra och honung blir perfekt.

4 portioner

700 g kycklingfilé

salt, peppar

smör till stekning

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 1/2 dl vatten

2 msk kycklingfond

3 dl vispgrädde

saften av 1 citron

1 msk honung

2 msk dijonsenap

1 msk dragon

1. Skär kycklingen i kuber 2x2 cm och bryn dem runt om i smör i stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg över i en gryta.

2. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i stekpannan efter kycklingen. Tillsätt vattnet och koka ur pannan. Häll ner lök och vatten i grytan.

3. Tillsätt fond, grädde, citronsaft, honung, senap och dragon. Låt grytan småkoka i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Önskas en tjockare sås, reda av med lite maizenaredning.

Rostade rotfrukter

4 portioner

Ugn: 225°

800 g potatis

300 g morötter

300 g palsternacka

2 rödlökar

2 msk olivolja

salt, peppar

Gör så här:

1. Skala potatis, morötter, palsternacka och lök. Skiva potatis och rotfrukter ganska tunt. Dela löken i klyftor.

2. Blanda allt i en skål med olja, salt och peppar. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 30 minuter. Vänd om efter halva tiden.

Cheesecake
Foto: Tommy Svensson
Cheesecake

After eight cheesecake

Tröttnar aldrig på kombinationen choklad och mint. Cheesecake är den perfekta desserten som väntar i frysen.

Ca 10 bitar

Botten:

225 g digestivekex

50 g smör

Fyllning:

3 äggvitor

3 äggulor

2 1/2 dl strösocker

1 1/2 msk vaniljsocker

300 g färskost

några droppar pepparmintsarom

3 dl vispgrädde

30 after eightbitar

Topping:

200 g mjölkchoklad

3/4 dl vispgrädde

50 g smör

Garnering:

10 after eightbitar

Gör så här:

1. Krossa kexen, enklast i matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna till en botten med baksidan av en sked. Ställ formen kallt under tiden fyllningen görs.

2. Förbered alla ingredienserna innan du börjar vispa. Häll upp äggvitor i en skål. Blanda äggulor, socker, vaniljsocker och färskost i en skål och smaksätt med lite pepparmintsarom. Häll upp grädden i en skål.

3. Börja med att vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Vänd ner grädden i äggulesmeten. Vänd sist i de hårt vispade äggvitorna.

4. Häll ett tunt lager smet i formen. Lägg på 15 after eightbitar. Häll på lite smet och resten av chokladen. Toppa med resten av smeten och ställ formen i frysen i minst 6 timmar.

5. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta den av värmen och rör i hackad choklad. Rör om tills den smält.

6. Ta fram formen ur frysen och lyft ur cheesecaken och ställ den på ett fat. Häll över den varma chokladsemeten. Garnera med några after eightplattor. Låt stå i rumstemperatur i en kvart innan servering.

Lyxiga biskvier.
Foto: Tommy Svensson
Lyxiga biskvier.

Bästa biskvierna

Gudomliga små godbitar, perfekta till en kopp kaffe efter maten.

Ugn: 175°

50 små

250 g mandelmassa

1,3 dl strösocker

2 äggvitor

Fyllning:

150 g mjölkchoklad

250 g smör, rumsvarmt

1 msk vaniljsocker

3 små äggvitor

1,3 dl strösocker

50 g dulce de leche, karamelliserad mjölk

Garnering:

300 g mörk choklad

Gör så här:

1. Riv mandelmassan och rör den smidig med socker nästan all äggvita. Det är inte säkert att all äggvita behövs, smeten får inte bli för lös.

2. Klicka eller spritsa ut rundlar stora som en femkrona på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt svalna innan de lossas från bakplåtspappret.

3. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna. Blanda äggvitor och socker i en skål och värm över vattenbad under omrörning tills sockerkristallerna smält. Ta den av värmen och vispa till en maräng med elvisp tills marängen svalnat.

4. Vispa i smöret i små klickar och sedan chokladen. Smaksätt krämen med dulce de leche.

5. Använd en matsked och stryk krämen på bottnarna. Ställ biskvierna i frysen en timme.

6. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något. Doppa toppen i av biskvierna. Låt stelna.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.