Annons

Hälsocoach istället för en magoperation

Lars-Göran Eriksson funderade på magoperation. Istället hamnade han i hälsoprojektet för äldre. Han har redan tappat sju kilo. – Mitt mål nu är att springa Göteborgsvarvet till våren, säger 63-åringen från Önnestad.
Kristianstad • Publicerad 18 februari 2012
Halvmara är målet. Lars-Göran Eriksson från Önnestad är med i projektet med hälsocoacher. Sedan han började träffa hälsocoachen Nangyalai Ghairat har han gått ned sju kilo. Nu är målet sju kilo till – och Göteborgsvarvet i maj.
Halvmara är målet. Lars-Göran Eriksson från Önnestad är med i projektet med hälsocoacher. Sedan han började träffa hälsocoachen Nangyalai Ghairat har han gått ned sju kilo. Nu är målet sju kilo till – och Göteborgsvarvet i maj.Foto: Annica Jönsson
”Vi blir allt fler äldre i samhället. Det är viktigt med insatser för att främja äldres hälsa” Birgitta Brännström-Forss, folkhälsostrateg i Kristianstads kommun.
”Vi blir allt fler äldre i samhället. Det är viktigt med insatser för att främja äldres hälsa” Birgitta Brännström-Forss, folkhälsostrateg i Kristianstads kommun.Foto: 

KRISTIANSTAD. När Lars-Göran Eriksson sökte läkare var det med en magsäcksoperation i bakhuvudet. Han var trött på sin övervikt och ville göra något åt det.

Men istället för en operation blev Lars-Göran en av de första deltagarna i Kristianstads nya hälsoprojekt för äldre. Under 18 månader får Lars-Göran chansen att träffa en hälsocoach, som ger stöd och råd: den stimulans som krävs – oavsett om det gäller kosten, motion eller sociala mötesplatser – för att få en bättre hälsa.

Annons

Och hittills har valet att delta i försöksprojektet varit en fullträff för Lars-Göran.

– Jag har gått ned från 110 till 102-103 kilo sedan projektet började, säger 63-åringen nöjt.

– Nu är målet att gå ned sex-sju kilo till, och sedan springa Göteborgsvarvet i maj. Jag är anmäld, och grymt taggad.

För Lars-Görans del har det mycket handlat om små puffar i rätt riktning från hälsocoachens sida. Eller som Önnestadsbon själv uttrycker det:

– Det är bra att ha en piska hängande över sig. Egentligen är man ju ganska medveten om vad man ska göra, och att det liv man lever kanske inte är så bra – men får man inte en puff i baken så rullar allting bara på som vanligt. Man behöver en och annan tankeställare.

Hälsocoachen i projektet, Nangyalai Ghairat, nickar instämmande:

– De flesta av dem som kommer har ju ryggsäcken full av kunskaper. Det gäller bara att hjälpa dem att hitta en egen väg till ett lite hälsosammare liv. Det är inte jag som ska tala om för personerna hur de ska leva, jag finns bara här som stöd i processen att förändra sin livsstil.

För Lars-Göran Erikssons del har det framför allt varit kosten han behövt se över. Vikten av motion har han sedan länge med sig: Genom åren har det blivit både Vätternrundor och ett och annat motionslopp. 63-åringen brukar också cykla från hemmet i Önnestad till jobbet i Åsum – en tripp på dryga milen enkel resa.

Nu kör han mestadels inomhus, på sin egen crosstrainer framför tv:n.

– Jag kör 45 minuter år gången. Från början var det 30 minuter, men jag har ökat allt eftersom, berättar Lars-Göran, som också valt att gå över till LCHF-kost.

Annons

– Det fungerar väldigt bra för mig. Jag behöver äta så små mängder för att bli mätt, och står mig mycket bättre jämfört med kolhydratrik kost, säger 63-åringen.

Planerna på en gastric bypass-operation har han helt lagt på hyllan.

– Det kan kanske kännas som en enkel utväg att operera sig, men då måste man ju avstå från allt det goda för gott. Jag tror det här är en bättre väg för mig, att jag kämpar på lite själv.

Kristianstads kommun är en av fyra kommuner i Skåne som erbjudits att vara med i det riksomfattande hälsoprojektet för äldre. 42 miljoner kronor har avsatts till den vetenskapliga studien som drivs av Statens folkhälsoinstitut.

Det är bara fyra landsting i Sverige som erbjudits vara med i projektet, som ska pågå i två år, och är ett samverkansprojekt mellan kommunerna, vårdcentralerna samt den ideella sektorn.

I Kristianstad pågår just nu rekryteringsprocessen för fullt. Hittills är 65 personer klara för projektet – vilket innebär en knapp tredjedel. Totalt ska 210 personer rekryteras, 70 vardera på de tre vårdcentralerna.

Det som krävs för att man ska vara aktuell för projektet är att man är mellan 60 och 75 år, och lider av en lätt sjuklighet. Exempelvis högt blodtryck, högt socker, övervikt (ett midjemått över 94 centimeter för män, och 80 centimeter för kvinnor), eller en lättare depression. Det gäller också att försökspersonerna inte medicinerar för sina besvär.

– Den 31 mars ska rekryteringsprocessen vara avslutad, säger Nangyalai Ghairat, hälsocoachen som tar hand om försökspersonerna i projektet.

Personerna i försöksprojektet får en hälsoundersökning. 52 av de 70 på varje vårdcentral kommer sedan att få möjlighet att träffa en hälsocoach på regelbunden basis. 18 i varje grupp utgör kontrollgrupp och behandlas på traditionellt vis.

– Projektet har initierats av regeringen, och handlar om att öka livskvaliteten på äldre dagar. Man försöker utveckla metoder att främja äldres hälsa, säger Birgitta Brännström-Forss, folkhälsostrateg i Kristianstads kommun.

Foto: Annica Jönsson

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons