Annons

Han är radions röst från Kina

Det var en slump att han började läsa kinesiska och han gjorde det mest på skoj. Sedan ett halvår är Kristianstadssonen David Carlqvist utrikeskorrespondent med Kina som bevaknings­område.
Kristianstad • Publicerad 13 augusti 2012
Foto: Alexander F. Yuan
Foto: Malin Palm
Bäst: Alla människor. Foto: Yvonne Åsell/SCANPIX Kinas president Hu Jintao lämnar posten i höst.Foto: Vincent Yu Vicepresident Xi Jinping är huvudkandidat att ta över. Foto: Alexander F Yuan Sämst: Luften och trafiken. Foto: Vincent Thian
Bäst: Alla människor. Foto: Yvonne Åsell/SCANPIX Kinas president Hu Jintao lämnar posten i höst.Foto: Vincent Yu Vicepresident Xi Jinping är huvudkandidat att ta över. Foto: Alexander F Yuan Sämst: Luften och trafiken. Foto: Vincent ThianFoto: Yvonne Åsell/SCANPIX Kinas president Hu Jintao lämnar posten i höst.Foto: Vincent Yu Vicepresident Xi Jinping är huvudkandidat att ta över. Foto: Alexander F Yuan Sämst: Luften och trafiken. Foto: Vincent Thian
Foto: 
Sämst: Luften och trafiken. Foto: Vincent Thian
Sämst: Luften och trafiken. Foto: Vincent ThianFoto: Vincent Thian

Jämte familjen är det att få andas den rena luften han uppskattar mest när han är hemma i Kristianstad. Och att få se solen från en klarblå himmel. Kristianstad betyder ledighet för David Carlqvist och det är också här han har sina rötter. Annars är det som Sveriges radios röst från Kina vi hör honom. Sedan slutet av förra året är Peking hans nya hemstad. Staden som växer så det knakar och där det är mer hälsosamt att låta bli att jogga. Men att det blev just Kina var till viss del en slump.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för historia och det har med tiden övergått i ett intresse för internationell politik och relationer, särskilt säkerhetspolitik. Jag hade en väldigt bra lärare på Nosabyskolan, Bosse Bergendahl, som har varit en stor inspirationskälla. Han fick mitt intresse att växa ännu mer. Och FN-rollspelen på Söderportskolan har också spelat en stor roll, det är bland det roligaste jag har gjort i skolan.

Annons

Han ville plugga internationell politik efter lumpen, men hittade ingen utbildning i Sverige som lockade. I USA fanns det, men väntan på att hitta finansiering genom stipendier var lång. Det blev en termins språkstudier i Lund så länge.

– Jag och en kompis bestämde oss för att börja läsa kinesiska, mest på kul.

Och kul var det. En termin blev två och en tid som utbytesstudent i Peking. Tillbaka i Lund fortsatte han med kinesiskan och läste samtidigt internationell samtidshistoria och kinesisk historia.

– Jag ville jobba med internationell politik, men frågan var hur. Jobben är få. Man kan bli diplomat eller jobba med journalistik, men det hade jag ingen erfarenhet av och jag hade ingen lust att hoppa på en journalistutbildning just då.

Han sökte med ljust och lykta efter en praktikplats på alla ”korrekontor” i Peking. Han fick napp och till slut räckte erfarenheterna till vikariat som utrikesreporter på Ekot. Och en dag var tjänsten i Kina ledig. Och där är han nu, med möjligheten att förena allt det han brinner för. Även sitt, som han själv beskriver det, nördiga intresse för amerikansk politik.

– Det som sker inrikespolitiskt i Kina och USA präglar hur de ser på omvärlden och relationerna mellan de båda länderna. Allt eftersom Kina blir rikare och militärt starkare så ändras inställningen och agerandet mot omvärlden och det är spännande att följa.

Att förklara det stora genom det lilla, att genom till synes små händelser och enskilda livsöden få de svenska lyssnarna att förstå varför det som händer i Kina kan vara viktigt även för oss. Det ser David Carlqvist som sin uppgift som utrikeskorrespondent från det stora landet i öst. Ett land som vi svenskar fortfarande vet ganska lite om. Trots att Kina har seglat upp som en säker kandidat till att inom en snar framtid ta över som världens starkaste ekonomi. För även om det i jobbet ingår att rapportera om de stora händelserna, så är det berättelserna om människorna i vardagens Kina som han brinner mest för. Det är hur deras liv ser ut som är den bästa temperaturmätaren för hur ett land mår och vart utvecklingen är på väg, menar han. Men Kina är ett slutet land och svårt att rapportera från. Människor är rädda för att uttala sig, rädda för att det ska få konsekvenser. Företag och politiker har långt ifrån den öppna kontakten med media som man är van vid i Sverige. Sociala medier som Twitter, Facebook och You­tube är blockerat.

– Det finns kinesiska motsvarigheter. De är visserligen censurerade, men de finns och man märker hur ledarna ändå känner av hur strömningarna är på nätet.

Han ger ett exempel där en 23-årig kinesisk kvinna, gravid i sjunde månaden, släpades iväg av statsanställda till en tvångsabort.

– Tidigare skulle det aldrig ha blivit känt för omvärlden. Men nu lades händelsen ut på nätet och det fick ett enormt genomslag och bidrog till en nationell debatt om Kinas enbarnspolitik.

Annons

David Carlqvist utgår alltid från att allt han gör, all kommunikation han har kan bevakas och den viktigaste ägodelen han har i Peking är myndigheternas stämpel för Sveriges radio.

– Jag har en fördel att komma från ett litet land och ett mindre media än till exempel CNN som får ett helt annat genomslag. Det gör det lättare att jobba. Att vara radioreporter är också en fördel. Kameror skrämmer bort folk. Jag behöver ingen bild. Det räcker med en röst.

Arbetet som korrespondent innebär jour dygnet runt. Och direktrapporter från andra sidan jordklotet betyder mycket kvällsjobb. På ett sätt är det ganska ensamt. Han ser till att ha kontakt med andra journalister på plats, både lokala och utländska, för att skaffa sig nätverk och kontakter. Det är en stor anledning till att han har valt att dela kontor med en tysk kollega.

För att ha koll på allt som händer måste han dagligen följa nyhetsflödet dels via olika nyhetsbyråer som förser honom med det senaste, dels via andra medier, inte minst kinesisk. En minst lika viktig källa till nyheter är snacket med befolkningen på plats och med de kinesiska kompisarna.

Men för en utomstående kan Kina som bevakningsområde tyckas enormt. David Carlqvist ser det inte så.

– Kina är enormt, men flera av våra korrespondenter har dussintals länder och regeringar att bevaka, det har ju inte jag.

INTERNAL INTERNAL
Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons