Händelsen har filmats

Kristianstad Artikeln publicerades

Påkar och knogjärn användes i lördagens slagsmål vid Fackens hus. Polisen har säkrat teknisk bevisning och händelsen har även filmats.

Polisen har inlett en förundersökning kring lördagens storbråk. Vissa förhör har gjorts, sammanlagt 26 personer som befann sig vid platsen har identifierats, skador har dokumenterats och tillhyggen beslagtagits. Men de har fortfarande inte en helt klar bild av händelseförloppet.

– Vi har ett stort jobb framför oss. Det problematiska är att olika personer lämnar olika uppgifter om vad som egentligen hänt, säger Helene Börjesson, inre befäl vid Kristianstadspolisen.

Vänsteraktivisterna hade under eftermiddagen möte i Fackens hus vid Sommarlust. Enligt Helene Börjesson hade polisen inte kännedom om att något möte skulle äga rum.

  – Vi hade annonserat om mötet, men inte nämnt någon gruppering. Alla var välkomna och det handlade om att starta en ny utomparlamentarisk vänstergrupp. Vi visste att det kunde bli problem, säger en av de medverkande vid mötet.

  Och problem blev det. Plötsligt dök ett gäng högerextremister upp utanför dörren för att demonstrera mot mötet. Till polis har medlemmar i den gruppen uppgett att de var på plats som privatpersoner för att genomföra en tyst protest. Men vad som sedan skedde råder det dock delade meningar om.

  Enligt vänsteraktivisterna blev de utsatta för ett våldsamt påhopp.

  – Högerextremisterna dök upp med luvor och järnspett, beredda att slåss. De stängde oss inne i lokalen och uppträdde väldigt hotfullt. Flera av personerna på vårt möte blev väldigt upprörda och rädda. Där var folk i åldrarna 14 till 60.

  Medan personerna inne i lokalen larmade polisen hann fler vänsteraktivister komma till platsen för att deltaga i mötet.

  – Då gav sig högerextremisterna på dem. Visst var vi beredda på bråk, men vi var absolut inte rustade till tänderna. Vi visste inte vad vi skulle göra, säger mötesdeltagaren, som vill vara anonym.

  Enligt den utsaga polisen fått var historien snarare den omvända. Där ska vänsteraktivisterna gått ut ur lokalen och hämtat diverse tillhyggen, bland annat påkar och knogjärn, från en parkerad bil i närheten och sedan gett sig på de obeväpnade nynazisterna på utsidan.

  – De som stod utanför hann inte ens reagera. Det hela verkar vara planerat av vänsteraktivisterna, säger Lars-Göran Plagman, inre befäl vid polisen i Kristianstad.

  Gruppen utanför ska ha flytt in på en Nettobutik på Österäng men det hela slutade hur som helst med sammanlagt sju misshandlade personer. En så pass att han inte kunde ta sig från platsen på egen hand. Samtliga fick föras till sjukhus för omplåstring, och kommer allihop förhöras kring händelsen.

  Den som skadades svårast ådrog sig skador i bland annat huvud och nacke. Men det handlar inte om några allvarligare skador.

  De omkring 20 vänsteraktivisterna kunde förhöras direkt på plats för att sedan åter sättas på fri fot. En av dem vägrade dock medverka och fick därför i stället följa med till stationen. Han greps också senare misstänkt för grov misshandel, men släpptes senare efter förhör. Hur de andra inblandade kommer att hanteras är ovisst.

  – Det är knepigt i en sådan här situation. En grupp människor har i samförstånd gjort sig skyldiga till misshandel, men det är omöjligt att avgöra vem som höll i påken, säger Lars-Göran Plagman.

  Flera av de inblandade är kända hos polisen sedan tidigare. Polisen har gjort ett antal förhör och sammanlagt har 26 personer som befann sig vid platsen identifierats. Personernas skador har även dokumenterats.

  I polisens fortsatta utredning kommer fler förhör att hållas, för att utröna vem som gjort vad.

  – Och vi ska titta över den tekniska bevisning som finns, säger Mikael Persson, inre befäl vid polisen i Kristianstad.

  Han uppger att det handlar om beslagtagna föremål som tillhyggen och kläder, men även filmbevis.

  – Händelsen är filmad, berättar han.

  Vet du mer om händelsen? Hör av dig till nyheter@kristianstadbladet.seeller ring 044-185613