Händer som helar

Kristianstad Artikeln publicerades

I Storbritannien och Norge används healing som komplement i sjukvården. I Sverige ökar intresset. Till Patrik Karlin kommer både stressade företagsledare och värkbrutna pensionärer för att få hjälp.

Patrik Karlin har alltid varit intresserad av psykologi. Han ville bli medveten om sig själv och utveckla sina olika sidor. Genom den asiatiska kampsporten taekwondo tränade han även upp sin mentala förmåga.

Flera personer i den andliga sfären sade att han hade en speciell energi i sina händer, men han tänkte bara att det har väl alla.

Han jobbade vidare inom kakföretaget Frasetti, där han är marknadschef. Men så under en avslappningsövning på en ledarskapsutbildning kände han själv hur händerna blev allt varmare.

– Det brann i händerna. Jag var tvungen att gå ut och skölja dem i kallt vatten. Där öppnade det sig. Utifrån det började jag fundera på hur jag skulle använda dem, berättar han.

Solen flödar in i den lilla praktiken på Söder, som han delar med psykoterapeuterna Raymond Karlsson och Marie Persson. Numera delar han sin arbetstid mellan Frasetti och healerverksamheten i Malmö och Kristianstad.

Med distinkta, kontrolleraderörelser visar han hur han "drar ned energi", som han säger, och låter den passera vidare till den som ska helas. Han håller först händerna vid huvudänden och sedan vid fotänden, men rör aldrig vid personen. Energin går ändå genom hans kropp till klienten.

– Det är inte jag som gör det. Energin passerar bara genom mig.

Han beskriver sitt arbete som att förflytta energier i kroppen. När någon inte är tillfreds bromsas energin i systemet och kan inte flöda fritt. Det kan yttra sig som värk eller stress. Han kan också ge behandling vid nackproblem, depression eller trötthet. Energin han får genom sina händer går till cellerna i den andres kropp.

Om någon kommer till honom med värk i lederna känner han smärtan i sin egen kropp. Själv säger han att han kopplar upp sig till någon annans kropp.

När personen berättar om sitt liv får han en bild av var problemet sitter.

Finns det någon obalans känner han den. Ibland kan en harkling eller hostning mitt i resonemanget vara ett tecken på att personen inte riktigt är överens med sig själv och säger något som han eller hon inte kan stå för.

– Det handlar om rädslor och försvar. Psyket styr ju kroppen.

När människor kommer till honom känns det ibland som om de inte är närvarande. I tanken är de kvar på jobbet eller hemma, där de känner sig stressade. Då tar det en stund innan de blir "jordade", som Patrik Karlin säger. Innan dess kan han inte jobba med dem.

– När de fått energi är de mer positiva och har lättare för att ta beslut. Det blir en hjälp till självhjälp, säger Patrik Karlin.

Han känner väl igen stressen från sitt eget yrkesliv. Samtidigt som han gick utbildningen för att bli healer fick han också strategier för att klara sin egen stress. Han har lärt sig att sätta tydliga gränser, inte ta på sig mer än han klarar av och avsluta det han håller på med innan han börjar på något nytt.

Vissa av hans klienter vill veta hur healing fungerar, andra vill bara känna att det funkar och gå därifrån. Även om de inte är medvetna om det är Patrik Karlin övertygad om att det som han och klienten pratar om påverkar personens framtida tankar.

Vissa är medvetna om att de stressar för mycket och väljer att fortsätta i samma hjulspår, men kommer till Patrik Karlin ibland för att få stressen att lätta.

– Många vill inte veta mer. De har värk, de är stressade och vill landa. De vill få behandling. Energimässigt funkar det även om man inte är medveten om det.

Efter att han förståttatt hans händer hade en förmåga som inte alla har letade han efter en utbildning i healing och fastnade för en healerskola i Lund under sex terminer. Intagningskommittén kunde känna redan när de läste breven vilka som skulle passa som healers, enligt Patrik Karlin.

Under hela utbildningen fick han och de andra studerande sedan bevisa vad de lärt sig. De utförde behandlingar och klienter fick berätta om sin upplevelse. Dessutom var tre tidigare elever närvarande när de gav behandling, för att bedöma deras insats.

– Du måste vara öppen. Om du har ett intresse för människor och vill hjälpa har du större möjligheter.

För Patrik Karlinär det helt naturligt att tala om kroppens olika chakra där energin kommer in i kroppen. Kanske är det ett tecken på att allt fler blir intresserade av energierna i kroppen genom yogaträning eller healing. I Storbritannien, USA och Norge kan sjuksköterskor ge healing som ett komplement till den traditionella sjukvården. I Sverige får exempelvis smärtpatienter söka sig till privatpraktiserande healers, men i Jönköpings läns landsting diskuteras att införa healing som alternativ behandlingsmetod.

Även om energiöverföringen funkar oavsett om man tror på det eller inte är Patrik Karlin övertygad om att effekten blir större om man verkligen tror att behandlingen hjälper.

– Det är mycket enklare att jobba med någon som vill bli hjälpt. Tror du att det ska funka ger du de signalerna till kroppen.