Här byggs 1 000 nya lägenheter

Kristianstad Artikeln publicerades
Kristianstad planerar att bygga 1 000 nya lägenheter.
Foto:Johanna Wallin
Kristianstad planerar att bygga 1 000 nya lägenheter.

Nu ska Kristianstad bygga 1 000 nya bostäder de närmsta fem åren. Kommunala ABK ska finansiera byggandet genom att sälja lägenheter. Förslaget möter både stöd och motstånd.

Partierna i Kristianstads styre, det vill säga S, FP och C, presenterade förslaget på torsdagen.

– Vi måste öka takten och det måste byggas mer. ABK är intresserade av att bygga samtidigt som de är stora och dominerande på Kristianstadsmarknaden. Vi vill att de bygger 200 hyreslägenheter om året och då är det rimligt att man säljer 1 000 och fortfarande är lika stora efter att ha byggt nya, säger Pierre Månsson (FP), som är vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han berättar att Kristianstad inför förslaget sneglat på Luleå, Värmdö, Karlskrona, Växjö och Kalmar som på liknande sätt låter de kommunala bostadsbolagen sälja lägenheter för att finansiera byggandet av nya. Förutom lägenheter ska ABK:s försäljning finansiera skolbyggen. Östermalmspark, Hammar och Österäng i Kristianstad samt Åhus, Tollarp och Degeberga är exempel på platser där nya hyreshus nu planeras.

– Det här är vårt sätt att trycka på knappen så att det verkligen blir byggt. Det tjänar alla på, det är kolossal brist på lägenheter. Vi vill att det är långsiktiga ägare som köper lägenheter från ABK, säger Sven Nilsson (C), som är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

AB Kristianstadsbyggen har i dagsläget 8 900 lägenheter. Det betyder 70 procent av Kristianstads hyresrätter.

– Det finns en oro från Hyresgästföreningen för att lägenheter ska säljas men det här skapar en trygghet när det handlar om att ge möjligheter att bygga framtiden i Kristianstad. Vi hoppas också att oppositionen kommer att ha konstruktiva inspel och synpunkter, säger kommunstyrelsens ordförande Heléne Fritzon (S).

Oppositionens Peter Johansson (M) kommenterar förslaget.

– Det är en positiv nyhet för oss också. Jag hade kanske inte trott att majoriteten skulle komma överens om detta. Om man i ett kommunalt fastighetsbolag bygger upp övervärden som ABK gjort under många år så är det ett sparande som ska användas när man behöver det. Att bygga 1 000 nya lägenheter är att bygga för nästa generation, säger han.

Vänsterpartiets Ruzica Stanojevic är motståndare.

– Att man i dagens situation, när hyresrätter behövs som mest, väljer att sälja 1000 hyresrätter visar inte bara på dåligt omdöme utan på ett kortsiktigt ekonomiskt tänkande. Det visar också på en usel ledning och styrning av kommunen, säger hon.