Härligt drag och bra trück

Kristianstad Artikeln publicerades

Bälgträffen i Degeberga blev i år en riktig publiksuccé. 1200 personer kom för att lyssna på dragspelsmusik av högsta klass och Bröderna Trück var vad många hade väntat på.

– Kan man se en skönare bild i en hembygdspark än denna, säger Börje Färm från Tunnbybälgarna.

Han pekar ut över backen ner mot scenen som i går var full med folk. De allra flesta hade tagit med sig solstolar, fikakorg och parasoll för att njuta av en eftermiddag med sol och storfavoriter inom dragspelsmusiken. Dragspelsstämman som arrangeras av Tunnbybälgarna i Bromölla och Gärds Härads hembygdsförening slog i sommar publikrekord.

– Förra året kom 750 personer. I år är här 1200. Det är fantastiskt roligt, säger Stig Ohlsson från hembygdsföreningen. – Det här är sjätte året i rad och naturligtvis är det vackra vädret en bidragande orsak till att så många kommer, men Bröderna Trück har lockat också. Folk har ringt under veckan och frågat när de spelar.

Gruppen som består av flera yngre musiker spelar gladjazz från 20- och 30-talen i den legendariske dragspelaren Nisse Linds anda. Bröderna Trück uppträde i årets upplaga av Allsång på Skansen och berättade i tv att nästa spelning var Degeberga. Bättre rek-lam än så kan väl man knappast få. – Nej, det var fint att få det omnämnandet. Vi har väntat i många år på att yngre ska ta upp traditionen och när man är ute på stämmor så ser man att det är på gång, säger Börje Färm.

Medelåldern bland publiken på Bälgträffen ligger mellan 50 och 55 år och hos arrangörerna börjar man fundera på hur länge man kan hålla på med stämman.

– Vi hoppas kunna hålla på tio år till, men vad händer när efter den här generationen? Vi får se. Det handlar mycket om vad man lockar med för musiker också.

I år hade man som vanligt en gedigen lista med musiker som avlöste varandra på scenen. Durspelarna, Leif Linderoth, Lasse Larsson och Göinge DG var bara några.

Karolina Alfredsson

044– 18 55 00

karolina.alfredsson@kristianstadsbladet.se