Hbab lever sin dröm med jobb inom vården

Kristianstad Artikeln publicerades
Gert Liljegren är tacksam för alla som hjälper honom inom hemtjänsten. "Jag går själv och handlar, men behöver hjälp här hemma", säger han.
Foto:Bosse Nilsson
Gert Liljegren är tacksam för alla som hjälper honom inom hemtjänsten. "Jag går själv och handlar, men behöver hjälp här hemma", säger han.

Hbab känner sig som en del av Sverige. Här har hon fått rättigheter hon aldrig fick i hemlandet Sudan - rätten att jobba utanför hemmet, inom vården, på kvällar och nätter.

Hbab Alajab Mudawi Ali är väldigt positiv som person. Hon älskar sitt jobb inom hemtjänsten.

Hur var början för dig i Sverige?

– Jag flydde från Sudan till Sverige på grund av rasism och krig, och fick permanent uppehållstillstånd efter ett år.

– Svenska var för mig som abrakadabra. Jag kommer ihåg att jag gick ut ur en butik när två män hälsat "hej". Jag trodde det var en svordom, säger hon.

Idag kan hon skratta åt minnet.

– Jag lärde mig svenska på sfi. Jag hade en bra lärare, så jag klarade den snabbt.

Svenskan i skolan var mest teori.

– Mitt språk utvecklades när jag gjorde praktik inom hemtjänsten och i jobbet, mina kollegor hjälper mig mycket.

Berätta om ditt jobb?

– Den gladaste dagen i mitt liv var när jag blev godkänd för att studera omvårdnad på komvux. Jag fick aldrig möjlighet att studera det i Sudan. Min familj tycker det är en skam att en kvinna är utanför hemmet på kvällar och nätter.

– Jag studerar andra terminen i vård och omsorg på komvux. Sen har jag en termin kvar för att bli färdig undersköterska. Jag började med praktik i hemtjänsten på Österäng, men jag väldigt osäker den första tiden. Jag var rädd för att göra fel. Nu jobbar jag i hemtjänsten och tycker otroligt mycket om det.

– Vi besöker människor hemma och sköter deras hälsa, du blir som en medlem i familjen. Vi hjälper människor som är psykiskt sjuka, och äldre - alla människor som behöver hjälp. Jag jobbar ibland på morgonen, ibland på kvällen.

Det är lätt att förstå vad som behöver göras, tycker hon.

– Jag förstår vad de vill, och jag hjälper till med allt, från att ta på kläder till att promenera med dem. Jobbet är inte så svårt om du tycker om det, och jag älskar mitt jobb. Min framgång i jobbet i Sverige har förändrat mina föräldrars åsikter om det.

Varför har dina föräldrar ändrat åsikt?

– De märker hur glad jag är för mitt jobb.

Vad önskar du i framtiden?

– Att få ett fast jobb och klara utbildningen. Då kan jag jobba som undersköterska på sjukhus. Jag hoppas nå framgångar i kampanjer mot omskärelse av flickor och tidiga giftermål i Sudan, att kunna hjälpa fattiga människor och barn som lever på gatorna och letar efter mat.

Hon önskar också att få träffa sina föräldrar. Det är nio år sedan de träffades.

Fakta

Hbab Alajab Mudawi Ali

Född: I västra Sudan, där det finns väpnade konflikter.

Bor: Bor på Näsby, kom till Sverige 2012.

Familj: Gift, har två döttrar, en son. Hennes föräldrar bor kvar i Sudan.

Intressen: Laga mat, är specialist på tårtor. Engagerad i kampen mot omskärelse av flickor och tidiga giftermål i Sudan.

Visa mer...