Annons

Heléne Fritzon: "Jag är också en lantlolla"

Föreningen Lantlollorna är ett kvinnligt nätverk i Norra Strö som startade i början av nittiotalet. I måndags hade de besök av migrationsminister Heléne Fritzon (S) som berättade om sin politiska resa.
Norra Strö • Publicerad 6 november 2018
Eva Abrahamsson och Eva Albinsson passade på att ställa frågor till Heléne Fritzon när hon besökte Lantlollorna i Norra Strö.
Eva Abrahamsson och Eva Albinsson passade på att ställa frågor till Heléne Fritzon när hon besökte Lantlollorna i Norra Strö.Foto: Inger Sundström

– När jag tidigt i våras fick frågan om att komma hit blev jag glad men lite bekymrad, berättar hon. Jag påpekade att vi har ju ett val i september men sa i samma andetag att i början av november måste vi ju veta hur det politiska läget ser ut…

Så är nu inte fallet, men Heléne Fritzon är fortfarande glad att få komma till den gamla skolan i Norra Strö, där många av Lantlollornas aktiviteter äger rum. Hon berättar att hon är lärare i grunden och trivs i skolsalsmiljön.

Annons

Fyrtiotalet personer var på plats för att lyssna på kommunpolitikern från Degeberga som över en dag blev Sveriges migrationsminister.

Heléne Fritzon berättar sin historia med värme och humor. Hur hon växte upp i ett politiskt hem med en pappa som var fackligt aktiv och en mamma som var med i Kvinnoklubben. Hon gick med i SSU i mitten på 70-talet. Några år senare tackade hon ja till att sitta med i Skolstyrelsen och där började hennes kommunpolitiska karriär.

Kvällens lyssnare fick ta del av hur hon blev skolkommunalråd, hur hon vågade vara lite kaxig som ung kvinna.

Hon berättar också om hur viktig familjen är för henne och att hon gärna samlar sina nära runt omkring sig.

– Jag har fem barn och fyra barnbarn, så det blir många kalas.

Kommunstyrelsens ordförande blev hon 2002. Redan då började ett blocköverskridande samarbete i Kristianstads kommun. Det blev en tuff debatt.

– Ibland i politiken är fajten om frågorna så viktig att lösningarna inte blir bra, säger hon.

Men hon är övertygad om att samarbete är nyckeln till framgång. Efter åtta år av borgerlig regering gjorde hon och Pierre Månsson (L) en överenskommelse 2014. De delade på ledarskapet som kommunstyrelsens ordförande, något som i början väckte frågor men som visade sig fungera i praktiken.

Och så kom då den dagen sommaren 2017, då hon blev uppringd av statsministerns stab. Just då var hon i färd med att packa det sista till sonens fotbollsläger i Danmark som familjen var på väg till och kände att hon egentligen inte hade tid att svara.

Hon gjorde det ändå och fick beskedet att Stefan Löfven ville prata med henne. Hon som egentligen hade för avsikt att lämna kommunstyrelsens ordförandepost fick en fråga som hon aldrig hade väntat sig.

Annons

– Han sa att han behövde en minister, berättar hon. Och det behövde han dagen efter. Jag fick femtio minuter på mig att bestämma mig.

Vi vet nu att hon istället för fotbollslägret valde klänningen och klackaskorna som hon kvickt packade ner i reserv och tog flyget samma kväll till Stockholm för att vara med på direktsänd presskonferens i Rosenbad dagen efter.

– Men jag missade inte fotbollslägret. På fredagen var jag på plats i Danmark.

Nu har hon varit migrationsminister i snart ett och ett halvt år. Det är en stor oro i världen och många människor är på flykt. Hon har en förhoppning om att fler länder kommer till insikt om att dela på ansvaret att ta hand om dessa människor.

Heléne Fritzon pendlar mellan Stockholm och Degeberga varje vecka. Hon är säker på sin sak, till Stockholm flyttar hon inte. Det behövs mer folk i regeringen som inte är från storstadsregionen, tycker hon. Hon gillar inte den urbanisering som sker när folk flyttar från landsbygden till storstaden och uppskattar när det sker gemensamma mötesplatser så som den hon besöker denna kväll.

– Jag är också en lantlolla. Jag är duktig på mitt jobb i Stockholm, men min energi hämtar jag när jag kommer hem till Degeberga varje helg.

Inger Sundström
Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.
Annons
Annons
Annons
Annons