Annons

Heléne Fritzon på blixtvisit - tre besök på fyra timmar

Tre besök på fyra timmar. Migrationsministern var på hemmaplan för att höra hur olika aktörer jobbar med integrationsfrågan. "Det är på den lokala nivån arbetet görs", säger hon.
Kristianstad • Publicerad 12 mars 2018
Heléne Fritzon (S), migrationsminister och vice justitieminister, Daniel Johansson, politiskt sakkunnig, Ulrika Tollgren (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och Katarina Honoré (S), bland annat ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, besökte flera verksamheter som jobbar med integrationsfrågan i Kristianstad.
Heléne Fritzon (S), migrationsminister och vice justitieminister, Daniel Johansson, politiskt sakkunnig, Ulrika Tollgren (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och Katarina Honoré (S), bland annat ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, besökte flera verksamheter som jobbar med integrationsfrågan i Kristianstad.Foto: Tommy Svensson

Klockan tio på måndagsförmiddagen anlände migrationsministern från Degeberga till Folkuniversitet i Kristianstad. Det var första stoppet under en visit som går under namnet "inrikes resa". När kalendern tillåter är hon ute i landet för att få input kring hur integrationsarbetet fungerar.

På Folkuniversitetet, som bedriver undervisning för nyanlända, fick hon höra om ett projekt som såg dagens ljus i maj förra året. Verksamhetschefen, Anders Håkansson, tog kontakt med entreprenören Kent Angergård för att nå ut till företagare som önskar att ta emot nyanlända som kan utbildas på plats.

Annons

– Vi hoppas kunna skapa en unik Kristianstadsmodell som även kan spridas till andra, säger Angergård.

Byggföretaget Thage var ett av flera som nappade.

– Vi är i ett stort behov av arbetskraft. Bland annat smeder och plåtslagare. Men det innebär också en stor samhällsnytta att nyanlända kommer i arbete, säger vdn:n Anders Andersson.

Men ministern fick reda på att det inte varit problemfritt att skapa en ny lösning. Eftersom en annan huvudman äger utbildningsprocessen, sätter upphandlingsregler krokben för kommunen att betala för deltagarens skräddarsydda introduktionsutbildning på tre veckor.

– Jag är jätteintresserad av att vi följer upp det här. Det är viktigt att inte stannar upp. Vi kan bestämma att vi har en återkoppling kring det, säger Heléne Fritzon (S) som dock inte kunde lova något på stående fot.

Nästa stopp för ministern blev SFI-undervisningen i Norra Åsum. Här fick hon höra om några av de unika utbildningarna som finns här. Bland annat den som kombinerar språkundervisningen med finsnickeri. Initiativet kom från Wendesgymnasiet lärare som en gång inte ville sitta med armarna i kors när tillströmningen av gymnasieelever minskade. Sedan dess har man fått ut flera nyanlända på snickariföretag.

– Vi har haft elever som var så duktiga att vi inte kunde lära ut något. De fick jobb omedelbart, säger Per Sonnerup, yrkeslärare.

Heléne Fritzon berömde de lokala intiativen som hon fick höra om under dagen.

– Dessa är helt avgörande för integrationen. På den nationella nivån kan vi ge goda förutsättningar med lagstiftning och reformer, och inte minst med anslag. Men det är på den lokala nivån arbetet görs.

Slussen på Vilan blev sista anhalten för ministern. Detta är kommunens mottagningsenhet för nyanlända familjer. Personalen ställde bland annat frågor om den kritiserade EBO-lagstiftningen som innebär att den asylsökande får lov att bosätta sig var man vill. Det har dock lett till att många av utländsk härkomst valt att bosätta sig i områden där landsmän redan finns.

Annons

– Vi gav ett särskilt uppdrag till mottagarutredningen (blir klar senast 31 mars, red. anm.) och i den ingår EBO. Den frågan är viktig för att motverka segregation. Jag hoppas vi får en bred uppslutning i riksdagen för att reformera EBO.

Läraren Malin Fahlborg undrade hur regeringen kan försäkra sig om att utvisade kommer till ordnade förhållanden.

– Det är Migrationsverket som prövar varje ansökan, regeringen hanterar inte enskilda ärenden, svarade Fritzon.

Malin Fahlborg frågade på nytt:

– Hur kan ni försäkra er om att det finns ett ordnat mottagande om det inte finns någon som kan ta emot?

Fritzon:

– Migrationsverket skickar inte tillbaka någon som inte har ett ordnat mottagande.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons