Helgens tågkaos fortsätter – fåglar utsedda till syndabock

Hässleholm Artikeln publicerades
Kråka i solsken - eller möjligen en presumtiv tågsabotör?
Foto: Hasse Holmberg / TT
Kråka i solsken - eller möjligen en presumtiv tågsabotör?

Måndag morgon ska tågen gå som vanligt igen, enligt Trafikverket – som också tror sig veta vem som ligger bakom helgens tågstopp mellan Höör och Hässleholm.

Under natten till fredag kallades räddningstjänsten till ett brinnande ställverk i Sösdala. En kontaktledning hade tagit eld, fallit ner och orsakat en brand i ställverket.

Trafikstopp följde med försenade och inställda tåg, omlagda rutter och ersättningsbussar.

Trafikverket har under helgen arbetat med att reparera sina anläggningar. Enligt första prognosen skulle problemet vara åtgärdat söndag klockan 19. Trafikverket har nu skjutit fram detta till måndag 05.00 då tågen ska gå normalt igen.

Orsaken till branden ska ha varit en kortslutning. Den skyldige kan stå att finna i Sösdalas fauna.

– Det händer då och då att fåglar orsakar kortslutning mellan trådarna. Man hade sett mycket fåglar i närheten. Så det är vad vi tror har hänt, säger Anna-Lena Bergström, kommunikatör vid Trafikverket.

Att branden spred sig till ställverket gjorde att reparationsarbetet blev mer omfattande.

– Det var inte bara ett byte av en ledning utan det var också andra teknikkomponenter som vi tvingades att byta ut, säger Anna-Lena Bergström.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.