Hittat silversmycke ledde till fler fynd

Kristianstad Artikeln publicerades

En bonde hittade en armring i silver i Kiaby från 900-talet. Nu har Regionmuseet funnit nära hundra forntida föremål i samma område.

- Föremål som silverringar brukar dyka upp i samband med nedgrävda skatter. Men här talar det entydigt för att funnits gamla bosättningar där, säger Bertil Helgesson på Regionmuseet som är ansvarig för den arkeologiska undersökningen.

Han poängterar att själva silversmycket är en skatt i sig. Den är i mycket bra tid skick och väger 124 gram.

Det var en bonde i Kiaby som fick upp en silverringen ur sin potatisupptagare. Därefter beslutade sig Regionmuseet för att undersöka jorden i Kiaby.

- Vi fick pengar från Länsstyrelsen och vår uppgft var att lokalisera fyndplatsen där silverfyndet hittades.På bara tre dagar hittade man nära hundra föremål med hjälp av en metalldetektor. Klenoder som söljor och dräktspännen i brons, smycken, ett arabiskt mynt och viktmått.

Det äldsta smycket är från 400-talet och de senast daterade är mynt tillverkade för kung Christian IV på 1600-talet.

- Det är en väldigt intressant plats, men med respekt för markägaren kan jag inte berätta vart vi letat, säger Bertil Helgesson.

Helgesson arbetar just nu med att utvärdera fynden. Han hoppas kunna fortsätta arbetet med att undersöka platsen i framtiden, där det finns mer att hitta för arkeologerna.

- Vi har bara gått igenom det översta laget och kring en procent av det totala området. Men för en grundligare och djupare undersökning krävs det mer pengar.

Till hösten blir det utställning av de upphittade föremålen och därefter kommer merparten att skickas till historiska museet i Lund. Fast silversmycket vill Regionmuseet helst på behålla själva.

- Vi har en levande silvertradition i Kristianstad och jag har stora förhoppningar på att silverringen ska kunna stanna kvar här på museet, säger Bertil Helgesson.

Jens OscarssonKiaby