Hjältar och hjältinnor roade

Kristianstad Artikeln publicerades

Hjältar, hjältinnor och superhjältar. Sällan har Konserthuset haft så välfyllda föreställningar och entusiastisk publik som på lördagens barnkonserter.

Christianstad Symfonikers samarbete med Musikskolans barn- och ungdomskörer samt teater- och musikelever från C4-gymnasiet har blivit en favorit i repris i barnens abonnemangsserie.

– Det är femte gången och alltid lika roligt. Yngste medverkande är fyra år och den äldste 70 plus, säger dirigenten Patrik Dahlbom som stått för idé och arrangemang tillsammans med musikläraren Per Nordh.

– Musiken får bestämma innehållet. Sedan gäller det att arrangera så att det blir kul för den unga publiken. I år låter vi barnen bli mer delaktiga och får gissa vilken hjälte musiken handlar om.

Filmmusik

Den nästan tre kvart långa föreställningen presenterades på ett spännande sätt med Tintin (Osborne Pettersson) och kapten Haddock (Anton Savin) som ciceroner.

Äventyret gick genom filmmusik från Indiana Jones, Batman till ”Modig” (originaltiteln är ”Brave”), vars lilla hjältinna Merida gjorde entré på de svenska biodukarna under sensommaren.

Barnen fann sina hjältar, allt från pingvinen Pingu till Super Mario, Pippi Långstrump, Bamse, Harry Potter och Simpson.

– Men alla är hjältar och hjältinnor om man är sig själv och är en vän, påpekade Tintin innan körerna och orkestern klämde i med ”Jag är din bäste vän”.

Sjögång i huvudet

För kapten Haddock var dock primadonnan och den högtsjungande Bianca Castafiores (Lotta Hedberg) ankomst olycksbådande.

– Det orsakar sjögång i mitt huvud, sa han och publiken skrattade.

– För barn är det väldigt speciellt att se andra barn på scen, det gör dem intresserade att kanske själva pröva, säger Annika Johansson, verksamhetschef för barn och unga inom Musik i Syd.

– Men det är stort arbete att arrangera en sådan här konsert. Planeringen började redan för ett år sedan, och för baren som medvekar i samband med skolstarten.