Hon är bäst på livräddning

Kristianstad Artikeln publicerades

Hon har tävlat många år i simning, men under lumpen fick hon upp ögonen för en annan vattensport. I dag är 22-åriga Maria Winell svensk mästare i livräddning.

Maria Winell från Bromölla vann förra helgen SM-guld i internationell livräddning. På bästa tid simmade hon 200 meters hindersim, vilket ledde både till ett SM-guld och ett första pris i den internationella livräddningstävlingen Brita Memorial.

- Det var bara andra gången jag tävlade i livräddning, så det var lite pirrigt, berättar hon. Tävlingarna arrangerades i Jönköping. För att delta i liväddnings-SM krävs en grundläggande badvaktsutbildning, men Brita Memorial är öppen för alla. I år kom många deltagare från Tyskland.

Maria Winell har tävlat i simning i många år. Som mest tränade hon nio pass i veckan. Genom kompisar i lumpen upptäckte hon livräddning som sport.

- Jag tycker om att vara i vatten, det är en så skön känsla. Livräddning är kul för att den innehåller så många moment. Man behöver mycket teknik, säger hon. I internationell livräddning tävlar man bland annat i att bogsera en docka, både med och utan fenor eller torpeder som hjälp. Det finns även nordisk livräddning. Där använder man bojar i många grenar.

I sommar ska Maria Winell jobba som badvakt i Åhus. Men att livrädda i verkligheten är inte samma sak som att livrädda som sport.

- Man har en annan teknik och måste ha mer kontroll när man gör det på riktigt, berättar hon. Det är viktigt att vara lugn.

Hennes bästa livräddningstips är att lära sig hjärt- och lungräddning. - Det borde alla kunna, för det kan man ha nytta av överallt och när som helst.

När Maria Winell inte livräddar, simmar, springer eller styrketränar, studerar hon till idrottslärare på högskolan i Kristianstad.

- Jag har varit en sån där friskisunge enda sen jag var liten.

I sommar väntar Interclubs tävling i Berlin. Hon vill också gärna ta svenskt rekord i favoritgrenen superlifesavior, en speciell blandning av crawl och bogsering. Kanske vill hon sedan försöka komma med i landslaget i livräddning.