Hon informerar om risker för äldre - nästa stopp Tollarp

Kristianstad Artikeln publicerades
Maria Bendz kommer till Särlagården i Tollarp den 20 september. Där informerar hon om kommunens erbjudande om preventiva hembesök.
Foto: Privat
Maria Bendz kommer till Särlagården i Tollarp den 20 september. Där informerar hon om kommunens erbjudande om preventiva hembesök.

Den 20 september kommer Maria Bendz, ansvarig för den uppsökande verksamheten i kommunen, till Särlagården för att informera om värdet med preventiva hembesök.

Kommunen erbjuder alla 77-åringar, som inte har några insatser, möjligheten att få förebyggande hembesök.

Dessa syftar till att bibehålla självständighet och hälsa hos äldre personer som bor kvar i hemmet. Hembesöken ger också information om vilka möjligheter som finns för fysisk aktivitet och social samvaro.

Tackar man nej finns ändå möjligheten att komma på en informationsträff.

– Det var något jag drog igång förra året efter att det legat vilande ett tag, säger Marie Bendz, ansvarig för den uppsökande verksamheten i kommunen.

Den 20 september klockan 14 arrangeras en sådan träff på Särlagården i Tollarp.

– Jag berättar om fallprevention och syn- och hörselhjälpmedel. Mina kollegor pratar om kontaktpersoner och mötesplatserna som finns. Våra ”fixare” är också på plats, säger Maria Bendz.

Fixarna är personer som kommer hem till äldre för att hjälpa till med olika sysslor som kan vara riskfyllda när man blivit till åren kommen. Till exempel byta glödlampa eller hämta något på vinden.

En tanke med informationsträffen är också att slå ett slag för hembesöken.

– Många tror att det handlar det handlar om hemtjänst, men så är det inte. Vi berättar om vad kommunen kan göra för att erbjuda i stöd i vardagen.

Cirka 15 av Tollarps 77-åringar är inbjudna till träffen.

– Givetvis är deras respektive välkomna även om de inte är 77. Det blir även fika och en chans för att ställa frågor.

Varför erbjuder ni detta till just 77-åringar?

– Forskningen visar att man vid den åldern är mer mottaglig för den här informationen.

Efter Tollarp kommer Marie Bendz och hennes kollegor till Degeberga. Platsen är Tingshuset och tiden är den 8 oktober klockan 10.

– Sedan ska vi också till Gärds Köpinge, men tiden är inte bestämd ännu.