Ideella krafter säkrade sjön

Ivösjön Artikeln publicerades
Jan-Eve Edvinsson, engagerad i föreningen Klackabacken, har ägnat den senaste tiden åt att sätta ut sjömärken på Ivösjön. Ett arbete som båtklubbarna gör helt frivilligt.
Foto:Sandra Eklund
Jan-Eve Edvinsson, engagerad i föreningen Klackabacken, har ägnat den senaste tiden åt att sätta ut sjömärken på Ivösjön. Ett arbete som båtklubbarna gör helt frivilligt.

I många år har båtklubbar satt ut sjömärken på Ivösjön. "Vi gör det för att underlätta för den som kommer utifrån exempelvis för att fiska", säger Jan-Eve Edvinsson, engagerad i Båtklubben Klackabacken.

Solen strålar och himlen är klarblå. Det blåser friska vindar men flotten puttrar lika stabilt som Ivöfärjan Karna. De sista två sjömärkena ska sättas ut. Och några reflexband kompletteras. Jan-Eve Edvinsson har lagt in positionerna i sin GPS som ger oss rätt punkt.

Vi åker ut på en hemmasnickrad flotte och vi tycks sikta in oss mot Kalvö. Dagens uppgift är att sätta ut sjömärken. Arbetet görs av ideella krafter från båtklubbarna runt sjön.

– Vi gör det för att underlätta för den som kommer utifrån exempelvis för att fiska. För att öka sjösäkerheten. Alla använder sig inte av sjökortet, säger Jan-Eve Edvinsson som är en av tre ansvariga i föreningen Klackabacken som sätter ut sjömärken.

Föreningen förvaltar småbåtshamnen i Klagstorp och ansvarar för 13 stycken. Och ideella krafter bär nästan hela kostnaden.

- Årets materialkostnad för sjömärkena ligger på cirka 10 000 kr. Antalet timmar vill man inte räkna. Det har svetsats, gjutits, målats och monterats berättar Jan-Eve.

Klubben som bildades 1972 har vid ett tillfälle fått bidrag från Bromölla kommun för att täcka delar av materialkostnaden. I huvudsak kommer båtklubbens intäkter från 80 medlemsavgifter. Sommardanser arrangeras och hjälper till att finansiera underhållet av bland annat sjömärkena.

- Vi har många kunniga och duktiga hantverkare i klubben. Murare, snickare, elektriker. Det är en förutsättning för att vi ska kunna driva en liten klubb och bibehålla låga priser på båtplatserna.

Konstruktionerna utsätts för stora påfrestningar och pricksektionen i Klackabacken kollar till dem kontinuerligt. I år testar de en ny variant på några av grunden.

- Vi hoppas och tror att det är en bra lösning. Tidigare har vi jobbat med stora tunga cementblock på 50 till 60 kg. Nu väger tyngderna istället 20 kg. En sjöstensplatta med vingar och tanken är att vingarna ska gräva ner sig i botten.

Vårstädningen på Klackabacken väntar till helgen. Sommardanserna är spikade. Sjömärkena är nu på plats. Jan-Eve sjösatte sin segelbåten 31 mars. Den är något ensam i den attraktiva småbåtshamnen. Folk står i kö för en plats och i takt med att temperaturen stiger sjösätts båtarna och fyller hamnen med sommarkänsla.

Fakta

Sjömärken

Ivösjön är utprickad med sjömärke mellan den 15 maj och 1 oktober. De sätts ut i förebyggande syfte för att undvika olyckor. Sjöfartsverket ger ut 16 båtsportkort för de stora sjöarna i Sverige men trots att Ivösjön är Skånes största sjö faller den inte under verkets ansvar. Ivösjöns Fiskevårdsföreningen samarbetar med båtklubbarna runt sjön vid revidering av sjökartan samt för utprickning av farliga grund och skär. Sjön har delats upp i olika ansvarsområden där båtklubbarna svarar för utsättning och upptagning, reparation och underhåll samt kontroll av sjömärken.

Visa mer...

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Med hjälp av lokalkorrar får vi en mer nära bevakning av landsbygden. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi tar utgångspunkt från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad.

Visa mer...