Industriföretag visade upp sig för ungdomar

Kristianstad/Åhus Artikeln publicerades
Conny Johansson på Movomech visar Egzon Ahmeti hur han skapat locket till bensintanken på sin veteranbil. Teknikintresset sträcker sig långt utanför jobbet.
Foto:Peter Åklundh
Conny Johansson på Movomech visar Egzon Ahmeti hur han skapat locket till bensintanken på sin veteranbil. Teknikintresset sträcker sig långt utanför jobbet.

Industrierna behöver rekrytera, men har svårt att hitta folk. Med Industrinatten hoppas företagen i nordöstra Skåne kunna visa framtidens arbetskraft vilka möjligheter som faktiskt finns inom industrierna.

Industrinatten vänder sig huvudsakligen till ungdomar, elever i nian och gymnasiet. Målsättningen är att lokala industriföretag ska få möjligheten att visa upp sig.

– Många unga har en bild av industrier som inte stämmer med verkligheten i dag. Det här är en chans för företagen i bygden att visa vilka man är, säger Ingela Bogren, från IUC Syd, som står bakom Industrinatten.

I Malmö arrangerades Industrinatten tidigare i höst för tredje året i rad. Onsdagskvällens samling på Yllan i Kristianstad är den första Industrinatten i nordöstra Skåne och sker i ett samarbete mellan Kristianstad och Hässleholm.

  Runt 600 ungdomar fanns på plats i mässlokalerna där företagen ordnat montrar och utställningar om sin verksamhet, och därefter bussades skolungdomarna ut till de olika industrierna för besök på arbetsplatsen.

  Kan ni tänka er industriarbete i framtiden?

  – Det beror på vilken industri. Jag hade nog mer kunnat tänka mig att vara chef i så fall, säger David Larsson från Nosabyskolan.

  – Jag vill ha ett rörligt arbete. Och gärna flextid, säger Fanny Andersson, också från Nosabyskolan.

  14 industriföretag tog chansen att visa upp sig under Industrinatten.

  – Det är ett spännande koncept, säger Thomas Rydhagen, vd på Saferoad Smekab i Önnestad, och fortsätter:

  – Många har aldrig besökt liknande företag, och har egentligen ingen aning om hur det fungerar. Vissa tycker nog det verkar tråkigt med industrijobb – men inom ett industriföretag behövs ju alla sorter av anställda, från säljare till ekonomipersonal till montörer och tekniker.

  Alla företagsrepresentanter som Kristianstadsbladet pratar med vid mässan säger samma sak: De behöver rekrytera, men har svårt att hitta personal.

  – Vi har svårt att få tag på personal inom teknik, säger Maria Béres, specialist corporate communications på Absolut Company i Åhus.

  – Att jobba inom industrin upplevs kanske inte så attraktivt, men man ska tänka på hur brett spektrum av jobb det faktiskt finns inom ett industriföretag. Vi är som eget litet samhälle inom företaget, fortsätter Maria.

  Absolut i Åhus har cirka 300 anställda. Sommartid kan upp mot 100 sommarvikarier behövas när ordinarie personal går på semester.

  Movomech i Kristianstad ser också en brist på teknikutbildade att anställa.

  – Förhoppningsvis kan en sån här kväll väcka lite intresse för vår bransch. Vi har sett den senaste tiden att intresset för sommarjobb eller praktikplatser har sjunkit. Man behöver ju inte kunna allt från början för att komma till oss, men ett genuint teknikintresse är nog en nödvändighet för att man ska trivas med arbetet, säger Emil Månsson, konstruktör på Movomech.

  Hur teknikintresserad personalen på Movomech är får ungdomarna uppleva i verkligheten vid företagsbesöket. Företaget tillverkar lyftanordningar för framför allt fordonsindustrin, och med de högteknologiska maskinerna kan man svarva fram i princip vad som helst med hjälp av datorprogram. Många anställda stannar kvar på jobbet på kvällarna och skapar detaljer till sina bilar, motorcyklar och så vidare.

  – Det är det här som får mig att fortfarande brinna för jobbet, säger Conny Johansson medan han visar ungdomarna veteranbilen han håller på att bygga.