Annons

Intresserade letade efter historia under geologidag

Vid en resa 83 miljoner år tillbaka i tiden under Geologins dag kunde man hitta såväl hajtänder som rester av krokodiler och dinosaurier.
Kristianstad • Publicerad 12 september 2005

Föreställ er jorden för 83 miljoner år sedan. Atlanten har precis börjat bildas, den europeiska kontinenten avlägsnar sig från den amerikanska med 2 centimeter om året. Södra Sverige är täckt av hav, bara ett par ställen i Skåne sticker upp ur havet som skärgård.

Runt omkring simmar massvis med hajar, en del krokodiler och svanödlor. Där finns också den tidens sjöodjur, mosasaurierna, upp till 13 meter långa reptiler som var havens motsvarighet till Tyrannosaurus Rex. En blandning av ormar och krokodiler, med gap som var en meter långa, försedda med sågtandade tänder. I luften finns det flygödlor och på några av de landområden som sticker upp ovanför vattenytan traskar stora växtätande dinosaurier omkring. Bland andra horndinosaurier, svenska ättlingar till den amerikanska sorten triceratops med tre horn och sköld på nacken.

Annons

Det är den här miljön som 15-talet deltagare letar efter i Ullstorps kalkstensbrott, en bit efter Önnestad. I skogen bakom riksväg 21 gräver de sig bokstavligen ner i jordens innersta historia och gör en förflyttning i tiden. – Hajtänder bör ni hitta här. Om ni inte gör det har ni inte letat tillräckligt noga, säger Johan Lindgren från Geologiska institutionen vid Lunds universitet.

– Krokodil- och mosasaurietänder har vi dock inte så många av. Därför blir vi tacksamma om ni skänker fynden till institutionen.

En kort förklaring om hur man ser skillnader följer, varpå 20 par flinka händer raskt börjar gräva i kalkstensavlagringarna.

– Det här är en bra aktivitet för oss och barnen. Min sambo är arkeolog, och barnen tycker det är spännande att leta efter dinosaurier, säger Ingrid Wedberg. Barnen Einar, sju år, och Ylva, fem, går omkring och letar efter fynd. Martin Åkesson från Limhamn utanför Malmö har åkt med mamma Birgitta upp till Ullstorp för att kunna leta fossiler.

– En bläckfisk, en hajtand och ett musselskal har vi redan hittat, triumferar han och visar upp fynden som är väl nedlagda i genomskinliga plastpåsar.

– Vi är intresserade av geologi i familjen. Därför brukar vi åka med på olika evenemang under geologins dag.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

Fotnot: Geologins dag arrangeras av en fristående förening som vill göra geologi och geovetenskap allmänt kända. Dagen har hållits sedan 2001 och i Kristianstad var det även aktiviteter vid Balsberget.

Ullstorp
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons