”Jag vill ha integration i min hemstad”

Kristianstad Artikeln publicerades

Mångfaldsfesten i Tivoliparken på lördagen bjöd bland annat på en afrikansk modevisning, men förutom arrangörerna hade bara en handfull personer kommit när den började.

KRISTIANSTAD. Festen var en del i den rikstäckande kampanjen ”Alla är lika värda” som pågår året ut och syftar till att motverka alla former av diskriminering.

– Det handlar inte bar om etnicitet, utan också om funktionshinder, sexuell läggning, kön, ålder – ja allt man kan bli diskriminerad för, säger Susanne Alpar från Folkuniversitetet i Kristianstad.

Vid sin sida på lördagen har hon representanter för alla studieförbunden i stan, eftersom kampanjen är gemensam för hela Folkbildningssverige.

  – All diskriminering förminskar människor och förhindrar växtkraften i samhället. Främlingsfientlighet, rasism och allt som inte representerar allas lika värde utgör den totala motbilden mot vad vi som förbund står för, fortsätter Malin Andersson från Studieförbundet Vuxenskolan.

  Händelserna i Norge nyligen visar, enligt dem, vikten av att bilda opinion kring mångfaldsfrågorna.

  – Det blåser främlingsfientliga vindar i hela Europa, säger Susanne Alpar.

  Trots det anser Saba Ghebrezghi från Sensus studieförbund att utvecklingen går på rätt håll. Hon har sina rötter i Eritrea och svarar för lördagens modevisning.

  – Jag är väldigt optimistisk och hoppfull. Jag tänker inte fientlighet, jag tänker integration, och jag vill vara den förändring jag vill se. Jag vill ha integration i min hemstad Kristianstad, för vi är här för att stanna och då måste vi integreras, förklarar hon.

  Till modevisningen har hon samlat ihop sex tjejer som, liksom hon själv, bär färggranna klänningar med olika mönster.

  – Vi vill bjuda på sol och värme från Afrika, säger Saba Ghebrezghi.

  Inte helt fel denna lördag, för trots solskenet blåser det friskt och vädret påminner om den annalkande hösten.

  Efter modevisningen fortsatte mångfaldsfesten med folkdanser, svensk folkmusik, musik från Balkan, körsång, hip hop och lite rock.