Johan Rönn: Är snön jobbig för dig, plocka fram det som kan få dig att tina

Tollarp Artikeln publicerades
Johan Rönns mormor och farmor har lärt honom att alltid göra husmanskost från grunden.
Foto: Darren Calabrese
Johan Rönns mormor och farmor har lärt honom att alltid göra husmanskost från grunden.

Står böjd över köksbänken och tittar ut över snötäcket som ligger över Tollarp. Fast det enda jag ser är ett blommande äppelträd en varm junidag. Köttfärssåsen puttrar på spisen och det vankas lasagne i det Rönnska hemmet.

Matlagning har alltid legat mig varmt om hjärtat. När jag besökte vännen Freddan på Slättingen gick jag alltid inom köket, hälsade på mamma Bitte och stack näsan i grytorna och förhörde mig om kryddningen.

Det är tack vare min mormor och farmor alltihop. Men främst är orsaken att lasagne är en sommarrätt för mig - min mormor. Jag skulle sova över där och fick frågan vad vi skulle äta. Inte grillat, inte hamburgare, nej. Unge herr Rönn behagade lasagne. Men jag la till snabbt att det finns ju mixlådor att köpa så man bara behöver steka lite färs och tillsätta mjölk.

"Trams! Det ska göras ordentligt.", sa mormor. Sen stod vi där i köket, en varm junidag, kokade bechamelsås och gjorde köttfärssås. Resultatet avnjöt jag, mormor och morfar på Ligustervägen i skuggan av äppelträdet där jag på en gren avnjutit oräkneliga antal fikor i mina dagar.

Sensmoralen? Allt är vad vi gör det till. Är snön jobbig för dig, plocka fram det som kan få dig att tina.