Annons

"Jordbruket är mitt liv och min hobby"

Det öppna odlingslandskapet präglar stora delar av Villandstrakten. Hur tänker de, som ser till att vårt öppna landskap bevaras? 
Vi träffar tre unga lantbrukare från bygden, Kalle och Anna Thim från Östra Ljungby och Anders Olsson från Kiaby.
Villands • Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 24 maj 2018
I dag skiljer det sig inte mycket mellan att driva ett jordbruksföretag och vilket annat företag som helst.
I dag skiljer det sig inte mycket mellan att driva ett jordbruksföretag och vilket annat företag som helst.Foto: Annelie Worgard

Alla tre är eniga. I dag skiljer det sig inte mycket mellan att driva ett jordbruksföretag och vilket annat företag som helst.

– För att bli framgångsrik behöver du kombinera entreprenörskap, kompetens, intresse och ha koll på omvärlden. Lantbrukarna påverkas av vad som händer med EUs jordbruksstöd, globala trender, marknader och nya tullar, säger Kalle,

Annons

Allt som kan inverka på skördens kvalitet och storlek, som till exempel skadedjur, måste hanteras här och nu. I tidigare lantbrukargenerationer var de handgripliga lokala förutsättningarna lättare att påverka. Nu är det mer att ta hänsyn till.

– Ja, det gäller hela tiden att se affärsmöjligheterna utifrån de förutsättningar som är givna, säger Anders. Här är bra jordar, gott om vatten, alla förutsättningar att lyckas bra.

Kalle invänder:

– Jordarna i Östra Ljungby och Tosteberga är svaga, inte lätta att bruka utan näringsmedelstillägg. Vi är nära kusten också och får vi inte bukt med problemen som finns i havet på annat vis så blir det säkert jordbruket som får stryka på foten.

Nya vattenskyddsområden kan tillkomma. Jordbrukslandskapet om 20 år kommer då inte att se likadant ut som nu.

– Vår produkt är det öppna landskapet och naturvård, säger Kalle. 
Det är inte så mycket i förutsättningarna som behöver ändras på det ena eller andra hållet för att det ska påverka miljön.

Andra hot för jordbruket är sjukdomar som potatiskräfta. Den kan tvinga jorden i karantän för potatisodling i 20 år. Risken är större nu eftersom maskiner flyttas mellan åkrar på annat sätt än förr.

Vi blickar ut över det växande maltkornet och pratar om den tidiga potatisen som kommit bra ifatt, trots att den sattes senare än någonsin.

Det gäller att diversifiera sig, säger de. Klassiskt jordbrukstänk, att inte lägga alla ägg i samma korg utan att sprida riskerna.

Anders verksamhet består av ägg, potatis, spannmål och pumpor, vilket dels gör att arbetsbördan jämnas ut något över året och att känsligheten för svängningar på olika marknader minskar.

Annons

Han ser en väldigt god efterfrågan på ägg för tillfället. Sverige är helt och hållet självförsörjande. Ingen antibiotika används och hönsen har det bra.

Exempel på hur företagen hittar olika ben att stå på finns även på Storegård i Östra Ljungby, där Anna Thim idag har 180 tackor.

Anna Thim.
Anna Thim.Foto: Annelie Worgard

– Det var inte självklart för mig att jag skulle bli fårbonde, säger Anna som började med 30 djur. Vi hade betesmarker som skulle hållas öppna. Jag var intresserad av olika former av ullhantverk så därmed blev det ett naturligt steg att prova på fårskötsel.

Fåren är relativt lätta att hantera och effektiva på att hålla markerna öppna, berättar Anna, som nu har sina får och lamm i många täppor runt om Östra Ljungby och Tosteberga.

– Vi är noga med att släppa djuren vid rätt tidpunkt, efter att backsipporna och örterna har fröat och att släppa i omgångar, för att markerna inte ska bli för hårt betade. Det är miljövård och kvitto på det fick de när deras betesmarker uppklassades till ett högre värde för att de hade skötts rätt.

Storegårds övriga produktion är potatis till chips, betor och vall till foder.

Ibland kör Kalle åt andra. Vissa maskiner har både Kalle och Anders tillsammans med andra gårdar.

Framtiden för företagens utveckling ser lite olika ut. Anders äger sin gård och kan ha ett mer långsiktigt perspektiv på hur han vill utveckla den.

För Kalle och Anna, som är arrendebönder under Trolle-Ljungby gods, är förutsättningarna annorlunda. Perspektivet blir ofrånkomligt kortare med ett femårigt arrendekontrakt.

– Vi har aldrig tagit riskerna med långsiktiga investeringar och därmed också missat större lönsamhet.

Annons

Investeringar kräver långa avskrivningstider. Alternativet för en arrendator skulle vara att som säkerhet få till ett inlösenavtal med jordägaren.

Trots allt jobb och slit så trivs alla tre med sina yrken. Anders tycker att kontakten med kunderna är det roligaste.

– Jag säljer ju allt själv.

Anna gillar bäst att fundera ut nya produkter av lammskinn och ull.

– Här finns många utvecklingsmöjligheter.

Kalle avslutar övertygande

– Det är att förvalta för framtiden, se möjligheter och att göra något av dem. Jordbruket är mitt liv och min hobby.

Kalle Thim.
Kalle Thim.Foto: Annelie Worgard
Anders Olsson och Anna och Kalle Thim.
Anders Olsson och Anna och Kalle Thim.Foto: Annelie Worgard
Stora delar av Villandstrakten präglas av öppet odlingslandskap.
Stora delar av Villandstrakten präglas av öppet odlingslandskap.Foto: Annelie Worgard
Yvonne Kievad
Sara Persson
Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.
Annons
Annons
Annons
Annons