Annons

Jordkabel ersätter luftledningar

På tisdagen bjöd Eon in till ett informationsmöte om att stora delar av luftledningarna i Immeln ska ersättas med jordkabel. Ett hundratal kunder och markägare slöt upp till ett relativt lugnt möte.
Kristianstad • Publicerad 1 november 2006

– Det är mycket bra om de gör det här, säger markägaren Christer Rosberg som har anslutit till mötet på bygdegården Brunnen i Arkelstorp.

Där han bor berättar han att luftledningarna legat i marken sedan stormen Gudrun. I och med jordkabeln hoppas Christer Rosberg slippa de många strömavbrotten som han drabbats av.

Annons

– I fredags hade vi strömavbrott nästan hela dagen. Strömmen kom och gick säkert 25 gånger, säger Christer Rosberg.

Också Eon tar upp att driftsäkerheten kommer att bli bättre när kablarna grävs ner. Blåst och blötsnö menar de inte påverkar kablarna i lika hög utsträckning som luftledningarna.

– Vi har haft mycket driftstörningar och många strömavbrott här, säger Jan-Erik Bengtsson, regionchef på Eon Elnät om varför de väljer att gräva ner kablarna. I trakterna kring Immeln har bolaget omkring 600 kunder som idag får sin el från luftledningar på 26 kilometer. Tanken är att Eon ska riva de flesta av dessa och ersätta dem med jordkablar. Detta till en kostnad av 13,5 miljoner kronor.

– Vi ska gräva ner kablarna längs med vägnätet. Det blir en lite längre sträcka, men det är mycket lättare för oss att komma fram längs vägarna, säger Jan-Erik Bengtsson.

– En annan positiv sak är att en hel del ledningar försvinner från mark- och skogsägarna, fortsätter han.

Bland de negativa aspekterna märks de markskador som kan uppkomma då ledningarna ska raseras.

– Vi måste ha tillstånd att riva ledningarna och om det blir markskador ersätter vi förstås skadorna. För bara en vecka sedan tog Eon fram ett förslag till luftledningar mellan Rinkaby och Kristianstad Norra, vilket ledde till stora protester från LRF. Anledningen till att Eon inte väljer att gräva ner jordkablar där är enligt Jan-Erik Bengtsson att de ledningarna tillhör regionnätet medan nätet i Immeln är lokalt.

– Där anser vi att det är bättre att ha ledningarna i luften, säger han.

Han berättar vidare att om det blir fel på jordkablarna är det svårare att hitta samt att det tar längre tid att reparera.

– På regionnätet är det så stora effekter att reparationstiden på en 130-kilovoltskabel hade kunnat bli upp till två veckor.

Annons

– Här i Immeln ska det bli kablar på 10 kilovolt som kan lagas inom ett dygn, fortsätter han.

I mitten av november ska detaljplanen för arbetet i Immeln vara klar. Själva grävandet är tänkt att komma igång i mars 2007 för att sedan vara färdigt i oktober.

Johannes Lindén

044-18 55 00

johannes.linden@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons