Kålaberga hundpensionat vill ge det lilla extra

Önnestad Artikeln publicerades
Annelie Svärdshammar (till vänster) med sin ena schäfer Freja trivs med bemötande och miljö hos Linda Lindborg på Kålaberga hundpensionat.
Foto: Inger Sundström
Annelie Svärdshammar (till vänster) med sin ena schäfer Freja trivs med bemötande och miljö hos Linda Lindborg på Kålaberga hundpensionat.

Strax utanför Önnestad ligger Kålaberga hundpensionat. Ett nystartat pensionat i det lilla formatet där man vill ge det lilla extra. Just nu pågår en insamling till Rosa bandet.

Drömmen om ett hundpensionat har länge funnits hos Linda Lindborg. Hon har alltid haft egna hundar och tränat och ställt ut. I somras hittade hon det perfekta stället för att starta sin verksamhet. Hon bodde då i Färlöv tillsammans med sambo, två barn och fyra hundar. Huset i skogen ligger i Kålaberga mellan Önnestad och Norra Strö.

Tidigare ägare var biodlare och 90 bisamhällen i en bipaviljong byggdes om till fyra hundboxar och rastgårdar under sommaren.

– Målet är sex boxar, men allt blir nog inte klart förrän till våren, säger hon.

Hon har tagit emot hundar på pensionatet sedan början av hösten och annonserat genom sociala medier samt lagt ut lappar i brevlådor i Önnestad med omnejd. Hon vill hålla verksamheten i ganska liten skala och är noga med att pensionatet inte är ett hunddagis.

– Det är mer som en hobbyverksamhet, säger hon. Här behöver inte alltid vara fullt. Min vision är färre platser och färre hundar men mer tid till varje individ.

Hon läser en ettårig hundskötarutbildning på distans på Axevalla folkhögskola. Det är ett krav Jordbruksverket har när man startar ett hundpensionat, det som att boxar och miljö följer föreskrifterna.

Annelie Svärdshammar är en av kunderna som har haft sina och sambons två schäfrar på pensionatet under en semestervistelse. Hon har redan bokat in en vecka i april nästa år.

- Vi kände en trygghet i den här mindre familjära och lugna miljön, säger hon. Vi har fått ett bra och positivt bemötande från första stund. Hundarna skolades in vid två tillfällen innan vistelsen och vi fick även meddelanden och bilder på att de mådde bra under tiden de var här.

Oktober månad har varit en speciell månad för Linda Lindborg och Kålaberga Hundpensionat. En närstående fick det tuffa beskedet att hon fått bröstcancer.

– Då ställde jag mig frågan vad jag kan göra för att bidra. Därför har en insamling pågått under hela månaden. Dessutom kommer jag att skänka behållningen av ett dygns bokningar till cancerforskningen. Detta gäller onsdagen den första november.