Kallblod synades under het sol i Önnestad

Önnestad Artikeln publicerades
Petunia, till höger, är numera godkänd som diplomsto och klar att användas i avel många år framåt.
Foto: Inger Sundström
Petunia, till höger, är numera godkänd som diplomsto och klar att användas i avel många år framåt.

Under lördagen anordnades den årliga sommarpremieringen av kallblodiga hästar på Önnestadsgymnasiets område. Arrangör var FNH, Föreningen Nordsvenska Hästen, och över trettio hästar bedömdes under dagen.

I en av hagarna kunde man se hur en del av hästarna tömkördes inför körprovet som är en del av bedömningen. Krister Johnsson med sitt fyraåriga sto Petunia var ett av ekipagen. Vid sin sida hade stoet sitt första föl Floka.

– Vi kommer med hästar från vår egen uppfödning Filipsro Nordsvenskar i Hästveda, säger Susanne Johnsson, som håller koll bredvid hagen tillsammans med barn, barnbarn och grannar som följt med som supportrar.

– Denna helg i Önnestad som infaller i mitten av juli varje år är något vi alltid ser fram mot, fortsätter hon. Petunia behöver en bedömning för att bli stambokförd, en viktig sak när man håller på med hästavel.

Krister Johnsson köpte sin första nordsvenska häst för sexton år sedan och i dag finns det tretton hästar på gården.

Sara Käck var samordnare för dagen och såg till att tidsschemat flöt på som det skulle med rätt personal på rätt plats. Hon sitter som ledamot i styrelsen för FNH och det var första gången hon hade det här ansvaret.

– I år är det trettiofem hästar anmälda, mestadels nordsvenskar, säger hon. Men även en del fjordhästar och shetlandsponnies som också är kallblod finns på plats.

Evenemanget höll på under hela lördagen i det varma sommarvädret och hästarnas glada gnägganden ekade i byn fram tills slutbedömningarna skedde under eftermiddagen.

Då korades Best in Show och finalen stod mellan Petunia från Hästveda och stoet Titti med familjen Ström som ägare. Segern gick till Titti men Susanne Johnsson var nöjd med att ha fått Petunia godkänd som diplomsto och klar att användas i avel många år framåt.

Fakta

Nordsvenska hästen

Nordsvenska hästen

Den nordsvenska hästen är en av Sveriges tre inhemska hästraser. Det är en medelstor kallblodshäst vars ursprungliga användningsområde i första hand funnits i skogs- och jordbruk samt inom militärväsendet. Den är en mycket god allroundhäst som lämpar sig för all sorts körning. Som ridhäst hävdar den sig väl inom många olika discipliner i de lätta klasserna upp till medelsvår. Men den används också som turridningshäst eftersom den har ett gott terrängsinne. Dessutom är de starka och kan ta även de tyngre ryttarna.

Text tagen från Föreningen Nordsvenska Hästens hemsida.

Visa mer...