Kalle Lind höll låda för 150-åring

Önnestad Artikeln publicerades
Kulturarbetaren Kalle Lind
Foto: Catharina Sigala
Kulturarbetaren Kalle Lind

Önnestads folkhögskola firar jubileum hela året. Inte konstigt med tanke på att de är Sveriges äldsta folkis och fyller 150 år. Precis som traditionen lyder dukas det upp för gåsamiddag och festen till ära håller Kalle Lind låda.

– Det är ett stort år. Vi har planerat för det här väldigt länge. Idag är det pricken över i:et, säger Leif Nordin när han tar plats i publiken.

Han är styrelsens ordförande sedan 14 år tillbaka och stolt över skolan.

– Jag har vuxit med skolan. Den stora förändringen under mina år är de nyanlända kamraterna, det är ett väldigt trevligt inslag. Vi vill vara en mångkulturell skola och det har vi lyckats med.

Skolans rektor Annika Lindquist har arbetat på skolan i 25 år. Under den tiden har hon sett den förändras parallellt med samhället.

– Vi var viktiga för 150 år sedan och är viktiga i dag, kanske ännu viktigare. Vi har många ungdomar som mår dåligt och fler som känner att de inte passar in i den vanliga skolan, säger hon och fortsätter:

– Det är en plats där man får utbildning och bildning tillsammans med andra. Vi ger och tar och alla blir sedda.

Skolans rektor Annika Lindquist inleder födelsedagskalaset.
Foto: Catharina Sigala
Skolans rektor Annika Lindquist inleder födelsedagskalaset.

Men dagens huvudakt, kulturarbetaren Kalle Lind är inte lika övertygad om att folkhögskolorna i allmänhet förändras. Han tittar ut över publiken och konstaterar att det finns en viss stil, både bland elever och personal.

– Ni ser likadana ut som vi gjorde när jag gick på folkhögskola. Man får liksom positiva vibbar.

När Kalle Lind själv gick på folkhögskola, på Fridhem, efter studenten lärde han sig en viktig sak.

– Jag förstod hur en bör leva, för och med sitt skapande. Det var en sluss ut i livet.

Han är på plats i aulan för att tala om gäss. Men eftersom han endast har ätit gås en gång tidigare har han fått förbereda sig särskilt.

I köket håller de 36 gässen, eller de 170 kilona, på att värmas upp. I år serveras det även svartsoppa, det är ju ändå jubileum.

– Vi har allt under kontroll, säger kokerskan och arbetsledaren Louise Nilsson som tillsammans med sex medarbetare förberett årets gåsamiddag.

Hon har lång erfarenhet av uppdraget.

– Vi har kanske inte haft gåsamiddag i 150 år men näst intill!

Kokerskan Louise Nilsson känner sig lugn inför gåsamiddagen med de drygt 300 gästerna.
Foto: Catharina Sigala
Kokerskan Louise Nilsson känner sig lugn inför gåsamiddagen med de drygt 300 gästerna.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.