Kampanj för ökad kunskap om hiv

Kristianstad Artikeln publicerades
Mohamad Alnassir, Charlotte Olsson och Mehdi Bendkia från Noaks Ark Syd pratade hiv och delade ut material i centrala Kristianstad.
Foto:Lisa Brunzell
Mohamad Alnassir, Charlotte Olsson och Mehdi Bendkia från Noaks Ark Syd pratade hiv och delade ut material i centrala Kristianstad.

På måndagen nådde Noaks Ark Syds sommarkampanj om hiv Kristianstad. Det fanns också möjlighet för allmänheten att testa sig.

På förmiddagen besökte Mehdi Bendkia, Mohamad Alnassir och Charlotte Olsson från Noaks Ark Syd både Charlottesborg och Gamlegården. Under eftermiddagen kampanjade de, pratade hiv och delade ut material till förbipasserande i centrala stan, där det också fanns möjlighet för allmänheten att testa sig i Sensus lokaler på Nya Boulevarden.

– Vi försöker normalisera hiv, som ska tolkas som en behandlingsbar infektion, säger Mehdi Bendkia.

Hur reagerar folk när ni stoppar dem och vill prata hiv?

– Olika. Men det går ganska bra. Vi vill lyfta ämnet, öka kunskapen, och minska stigman, säger Charlotte Olsson.

Enligt Noaks Ark berör hiv många människor men kunskapsnivån hos allmänheten är långtifrån tillräcklig. Till exempel känner inte många till den mycket låga smittsamheten vid behandlad hiv.

Det finns även grupper i samhället som sällan nås av information om möjligheten att hivtesta sig gratis och anonymt i Sverige. Det vill Noaks Ark ändra på med sin kampanj, som drar vidare till Malmö, Helsingborg och Karlskrona samt till Malmö Airport med information till utlandsresenärer.

Kampanjen har särskilt fokus på migranter och utlandsresenärer. En relativt stor andel av nyupptäckta fall av hiv i Sverige finns i migrantgruppen och många av dem får sin diagnos sent då behandling redan borde ha satts in. En stor andel av personer som lever med hiv i Sverige har fått smittan utomlands.

FAKTA

Hiv

Hiv är ett virus som orsakar en kronisk men behandlingsbar infektion.

Det finns idag inget botemedel.

I Sverige fungerar medicineringen och behandlingen så bra att den som har hiv kan leva lika länge som vem som helst. En obehandlad hivinfektion är livshotande.

Ett hivtest är gratis och man kan vara anonym.

Man kan testa sig hos Noaks Ark, infektionsmottagningar, sesammottagningar, ungdomsmottagningar, hudmottagningar, könsmottagningar, hos gynekolog eller barnmorska. Källa: Noaks Ark.

Visa mer...