Känd antikhandlare brutalt mördad

Kristianstad Artikeln publicerades

Antikhandlaren Jan Nilsson hittades sent på fredagskvällen ihjälslagen i sin bostad i Österlia utanför Degeberga. Polisen misstänker att det rör sig om ett rånmord.

Det var en kvinnlig bekant till den 61-årige antikhandlaren som hittade honom död i hans bostad vid 22-tiden. Hon bor några mil från Jan Nilsson, som skulle ha kommit hem till henne för att äta middag vid 19-tiden. När han inte dök upp blev hon orolig och tog en väninna med sig och for hem till honom.

De hittade honom på husets övervåning.

När polisen kom dit kunde de konstatera att gärningsmannen hade använt kraftigt övervåld. Polisen tror att han mördades under natten till fredagen.

– Vi tror att det hände någon gång från torsdag kväll till fredag morgon, säger polisen i Skånes informationsansvarige, Charley Nilsson. Polisens tekniker var på plats på lördagsmorgonen och spärrade av ett större område runt bostaden och byggnaderna runt omkring, där Jan Nilsson förvarade många av sina antikviteter i rörelsen under namnet Fåglahuset antikt och diverse. Under helgen hördes grannar och andra personer i mannens omgivning av polisen. Det finns ännu ingen misstänkt, men polisen jobbar efter teorin att mordet var planlagt.

– Med tanke på den rörelse mannen drev, att han var känd för den och hade en del saker där. Om det var en eller flera gärningsmän hoppas vi att den tekniska undersökningen ska ge svar på.

Polisen var förtegen med vad som hade stulits och ytterligare detaljer kring rånmordet. Den tekniska utredningen fortsätter idag, men Charley Nilsson sade igår att utredningsarbetet i alla fall har gått framåt under helgen. – Vi får en allt klarare bild av vad som har hänt.

Grannar till mannen är chockade av det brutala dådet. Han beskrivs som en man som var snäll mot alla och som var mycket omtyckt av alla i omgivningen. Barnen till en av de närmare grannarna brukade ofta gå hem till honom.

– Han var väldigt snäll mot barnen, säger grannen.Marcus Haraldsson

044-18 55 53

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD