Karta med tips om cykelrundor

Kristianstad Artikeln publicerades

Upptäck bygden på cykel. Och gärna med den nya cykelkartan som du har i korgen på styret.

På kartan finns sammanlagt cirka 20 mil förslag på lämpliga sträckor. De är utvalda dels med tanke på sevärdheter, men också med trafiksäkerhet i bakhuvudet.

Där sträckorna löper och det inte är helt och hållet bilfritt går de markerade lederna längs vägar med begränsad hastighet, eller inte särskilt trafikerade.

Badplatser, toaletter, campingmöjligheter och fina naturupplevelser är också utmärkta på kartan, som på fredagen presenterades av Naturum och Turistbyrån tillsammans.

- Det känns naturligt att presentera gemensamt i Vattenriket, sa Eva Berglund från Turistbyrån i sällskap av Karin Magntorn och Åsa Pearce från Naturum.

På ena sidan av kartbladet är förslag till cykelturer utmärkta i olika färger: Råbelövssjön runt, förbi sjöarna i norr, längs Hammarsjön och havet och genom Linderödsåsens skogar.

- På den här kartan syns också höjdskillnader, så att man vet att det inte är platt överallt, förklarar Åsa Pearce.

På andra sidan kartbladet finns mera detaljerat utflyktsmål i Åhus och Kristianstad.

Man hoppas nå både bofasta i bygden och turister, de som kommer och stannar någon vecka, och kanske till och med har egna cyklar med bak på bilen. Det känns som att det finns ett stort intresse, inte bara för dagsutflykter i en varierad natur, utan även för cykelturer med övernattning.

- Förra året fanns ingen cykelkarta, och det märktes, konstaterar Eva Berglund och berättar att kartan kommer att finnas att hämta både på turistbyråerna och på Naturum.

På sikt kommer cykelvägarna kring Kristianstad och ut i Vattenriket att bli en del av sydostleden med sina 27 mil från Växjö via Bromölla till Kristianstad och Simrishamn.