Kerstins hantverksutställning fortsätter göra succé – lockade 500 till Mjönäs

Mjönäs Artikeln publicerades
Kerstin Nilsson har flera projekt som skapar liv i Mjönäs. Konst- och hantverksutställningen är den som drar mest folk till byn.
Foto: Britt-Louise Nilsson
Kerstin Nilsson har flera projekt som skapar liv i Mjönäs. Konst- och hantverksutställningen är den som drar mest folk till byn.

Mjönäsbon Kerstin Nilssons konst- och hantverksutställning i Mjönäs byahus ägde rum för 24:e gången den gångna helgen.

Det var Kerstin Nilsson, 81, och hennes medhjälpare som anordnade utställningen helt ideellt.

Alla gäster blev bjudna på kaffe och sju sorters hembakade kakor. Dessa varierades under lördagen och söndagen och det bakades alltså totalt fjorton sorters kakor.

De 2800 kakorna bakades av utställare och medhjälpare. Totalt kom 500 besökare, cirka 300 på lördagen och 200 på söndagen. Den exakta siffran är svår att säga, eftersom inträdet var gratis.

Kerstins mål är skapa gemyt för utställare och gäster. Hennes hantverksutställning lockar numera både nya och gamla gäster som kommer år efter år.

Allt började med att en konstnärsgrupp på ett dussin personer träffades för att måla tavlor, men detta ebbade ut och gruppen har utökades med olika sorters hantverk under åren. Nu träffas de bara under utställningen i juli månad varje år.

Utställaren som kommer längst ifrån bor i Älmhult och hon ställer ut smycken. De flesta av de andra bor i nordöstra Skåne.

Ingen kostnad tas heller från utställarna, det enda villkoret är att skänka något till lotterierna. Överskottet går till hyran av byahuset samt tidningsannonsen även inköp av kaffe och saft. Resten av pengarna kallas för ”byns pengar” och de går bland annat till inköp av leksaker till badplatsen och inne och ute i byahuset. Det senaste inköpet var en gedigen gunga till byahuset.

Första utställningen skedde i Ubbaboda 1994 utanför Lönsboda. Sedan flyttades denna till Kerstin Nilssons hus och trädgård i Mjönäs 1996. Eftersom antalet besökare ökade hela tiden blev det för trångt där och utställningen har hållits i Mjönäs byahus sedan 1999.

Kerstins driftighet märks även på andra sätt i byn. Hon ligger även bakom den berömda ”busskuren” i Mjönäs där kan man sätta sig ner läsa en bok och bli bjuden på kakor och karameller.

Hinderbanan hemma i Kerstins trädgård är ytterligare en aktivitet man kan göra både som stor och liten. Skylt finns vid vägen. Banan består av olika moment, bland annat ska man utropa ett hurra för Mjönäs. Priset för att klara av banan är en klubba.

Fågelholkar eller små konstverk, om man så vill.
Foto: Britt-Louise Nilsson
Fågelholkar eller små konstverk, om man så vill.