Klart med köp av Hunden

Kristianstad Artikeln publicerades

Då var det klart. Om en vecka tar hyresgäster i Hunden 10 över sin egen fastighet. I tisdags kväll undertecknades kontraktet hos ABK.

– Det känns positivt att det äntligen är färdigt. Det har varit en lång resa med många turer, säger Anders Cederholm, som är ordförande för bostadsrättsföreningen.

De var 26 lägenhetsinnehavare när de kom med förfrågan till ABK. Under förhandlingarnas gång har ytterligare ett par av de 37 hyresgästerna hoppat på tåget och kommer att bli bostadsrättsinnehavare när köpet på 36 miljoner kronor är i hamn.

– Vid tillträdesdatumet är det 26 stycken som köper och sen tillkommer ytterligare två strax efter tillträdet, vilket blir cirka 75 procent av lägenheterna. De som har tillkommit är lägenheter som har blivit lediga efter att folk har flyttat och de tillfaller föreningen, säger Anders Cederholm.

De som inte vill ingå i bostadsrättsföreningen får fortsätta att hyra sina lägenheter, men nu med bostadsrättsföreningen Hunden som hyresvärd.

Ägarbytet innebär att den 3 000 kvadratmeter stora fastigheten från och med den 17 juni är i privat ägo.

De första kontakterna mellan ABK och hyresgästerna togs hösten 2008, efter att ABK hade beslutat att bara avyttra fastigheter på hyresgästernas eget initiativ.

Kravet är att minst 66 procent av hyresgästerna i fastigheten står bakom en ombildning. Hunden var den första och hittills enda fastigheten som klarade kravet.

– Mig veterligen är det ingen annan ombildning som är aktuell, säger ABK:s ekonomichef Kristina Ringdahl.

Anders Cederholm säger att det inte är något missnöje med ABK som hyresvärd som ligger bakom köpet.

– Under tiden vi har haft ABK har det fungerat jättebra. Det känns tryggt att ta över fastigheten efter en bra och seriös hyresvärd, säger han.

– Vi har varit många som har bott här länge, som har trivts väldigt bra och som vill ha möjlighet att påverka vårt boende. Det är en god jordmån för ombildning. Det krävs intresse och engagemang.

Det återstår en hel del att göra för föreningen innan allt är klart.

– Det är avtal som ska skrivas och fastigheten ska förvaltas ekonomiskt och praktiskt med drift och underhåll.