Han blir ny sjukhuschef på CSK – ”Ett så himla bra sjukhus”

Kristianstad Artikeln publicerades
Johan Cosmo är klar som ny sjukhuschef för CSK.
Foto: Tommy Svensson
Johan Cosmo är klar som ny sjukhuschef för CSK.

På måndagen presenterades den nya sjukhuschefen för Centralsjukhuset i Kristianstad. Och det blir ett bekant ansikte – Johan Cosmo, som återvänder till sin tidigare tjänst.

Johan Cosmo arbetar för närvarande halvtid som barnläkare på CSK och halvtid som ordförande i Region Skånes cancerråd. Nästan hela sina yrkeskarriär har han tillbringat på CSK där han i 90-talet började arbeta som underläkare för att sedan ta över som verksamhetschef på barnkliniken och därefter sjukhuschef.

– CSK är ett så himla bra sjukhus med många duktiga medarbetare. Jag känner att mitt ledarskap passar bra där just nu, säger Johan Cosmo till Kristianstadsbladet.

Själv menar han att han har en ledarstil som saknats på CSK under åren.

– Min ledarstil är tydlig och närvarande och det är väl någonting som man har saknat lite på CSK. Det var därför man gick tillbaka till sjukhuschefer för att man behövde det närvarande ledarskapet, säger Johan Cosmo.

Inför det nya uppdraget ser Johan Cosmo även flera utmaningar.

– En stor utmaning är ekonomin som har varit besvärlig, en annan är arbetsmiljön. Vi har svårt att attrahera yngre medarbetare och få dem att vilja stanna inom akutsjukvården. Tillsammans med de yngre medarbetare, HR och facken måste vi diskutera varför de slutar. Det tredje är hur vi ska kunna samarbeta bättre med primärvården och kommunen för att hjälpa de äldre multisjuka bättre, säger Johan Cosmo.

Att sjukhuschefer återigen införs menar Johan Cosmo är positivt.

– Jag tror att det är jättebra med en chef som är på plats, någon som syns i huset och som man möter i hussen. Det är i linje med hur jag vill vara som chef: närvarande, tydlig, ärlig och empatisk.

Johan Cosmo är också ordförande för IFK Kristianstad. Ett uppdrag som han kommer att fortsätta med.

– Det kommer jag fortsätta att vara åtminstone fram till årsmötet. Det är mitt stora fritidsintresse och jag kommer inte sluta med det på grund av min nya tjänst, säger Johan Cosmo.

Turerna kring att tillsätta en ny sjukhuschef har varit många. Tidigare i vår var Patricia Enocson aktuell för tjänsten, men hon tog sedan tillbaka sin ansökan.

200 läkare skrev under en protestlista mot att hon skulle bli ny sjukhuschef.

Fakta

Johan Cosmo

Ålder: 57

Ordförande i IFK Kristianstad sedan tre år tillbaka.

Började i början på 90-talet som underläkare och blev sedan verksamhetschef på barnkliniken. Har varit förvaltningschef i Skånevård Kryh.

Visa mer...