Klum gör film om hotat paradis

Kristianstad Artikeln publicerades

Liv kring Östersjön kan betyda allt från en nyfödd bebis i Polen till en sälkut som tar sitt första simtag. Tack vare sitt semesterparadis på Österlen har världsfotografen Mattias Klum fått inspiration till sin film.

I kväll visar SVT Mattias Klums hyllning till Östersjön. Ett hav som han själv har en alldeles särskild anknytning.

– Det är mitt paradis. Vi har ett sommarhus på Österlen och Östersjön betyder oerhört mycket positivt för mig. Det är därför jag gör den här filmen, säger Mattias Klum till Kristianstadsbladet.

Han har velat göra en positiv film och inte i första hand en deprimerande film om alla problem.

– Det finns definitivt problem så det räcker, men jag vill lyfta fram allt positivt som finns runt detta hav. Vi är 90 miljoner som lever kring det. Vi njuter av det och är beroende av det, säger Mattias Klum.

Hans film handlar framförallt om liv, inte om den död som drabbat såväl delar av havsbottnen som många djur.

Östersjön är långt ifrån problemfritt, tvärtom.

– Det är ett av de mest förorenade haven i världen. Ska det överleva så måste alla vi som bor kring Östersjön hjälpas åt. Vi måste minska utsläppen och det kan var och en göra, förklarar Mattias Klum.

Hans nya film heter ”Betraktaren” och har tagit honom mer än fyra år att göra. Här följer han allt från en nyfödd flicka till en nykläckt fågelunge.

– Den handlar om allt vackert kring Östersjön, men är samtidigt en betraktelse av de orosmoln som finns, säger Mattias Klum.

– Det är väldigt dubbelt med Östersjön. Från vårt hus på Österlen kan jag se Bornholm fina dagar, men jag tycker lika mycket om det när stormen går.

Att vakna av dånet från havet och en höststorm är alldeles fantastiskt, förklarar Mattias Klum.

Han är 45 år gammal och har arbetat som frilansfotograf sedan 1986. Nio gånger har han fått sina omslagsbilder publicerade på National Geografics förstasida och som sommarpratare har han berört många med sina insikter om naturen runt om i världen.

Den nya filmen ”Betraktaren” är det mest omfattande filmprojekt Mattias Klum gjort hittills.

Filmen ”Betraktaren” visas på SVT2 klockan 20 i kväll.