"Knutbymordet handlar om Gud, sex och känslomässig styrning"

Kristianstad Artikeln publicerades

Lördagen den 10 januari 2004. En kvinna mördas i sitt hem i Knutby utanför Uppsala. En 26-årig kvinna erkänner att hon skjutit kvinnan och en manlig granne, som överlever skotten. Alla inblandade är medlemmar i en församling som tillhör Pingströrelsen. Pastorn, offrets make, anhålls några veckor senare som misstänkt för anstiftan till mord. Rättsfallet är unikt svensk kriminalhistoria. På tisdag kommer Terese Cristianssons bok Himmel och Helvete om rättsfallet, om fundamentalistisk bibeltro, om trons makt över människans handlingar.

Terese Cristiansson, reporter på Expressen som bevakat Knutbymordet sedan inledningsskedet, vill ge den samlade bilden av hur religionen påverkat barnflickan och pastorn. Första delen av boken är en återberättelse av mordet för att läsaren ska se spelet mellan Sara Svensson och Helge Fossmo. Andra delen handlar om församlingen.

– Jag försöker förklara hur församlingens trosläror har eller inte har påverkat manipulationen av Sara Svensson. Vissa har haft större betydelse än andra. Jag menar att trosläran, att kvinnan är underordnad mannen i äktenskapet, påverkade vardagen i Knutby och manipulationen av Sara mer än den kritiserade Kristi brud-läran, som handlar om drömmar, utopier och är mer abstrakt.

Som exempel berättar Terese Cristiansson om hur den mördade pastorshustrun inte trotsade sin make och fann sig i att han delade sovrum med barnflickan medan hon själv sov i ett annat rum i makarnas gemensamma hem.

– Knutbymordet handlar om Gud, sex och känslomässig styrning.Terese Cristiansson kände redan från morddagen att dramat skulle utvecklas till något exceptionellt. Mycket var oförståeligt och mordet unikt.

– Att en kristen kvinna i min ålder går in i ett sovrum med en revolver i handen och skjuter en annan människa för att få Guds nåd. Hur kan man tro så frenetiskt?

Polisutredningen visar senare att barnflickan gick ner på första våningen, men återvände upp för att försäkra sig om att Alexandra Fossmo verkligen var död och att hon utfört vad hon trodde var Guds vilja. Dramat innehöll många dimensioner. Inte minst att pingströrelsen redan på måndagen efter mordet gick ut och tog avstånd ifrån Knutby Filadelfia, som befann sig i chock och sorg. En av dramats huvudpersoner, pastor Helge Fossmo, talar Terese Cristiansson om som "psykopatisk". Om hon bara med ett ord skulle beskriva barnflickan så blir det "verktyg".

Att skriva en bok föll sig naturligt utan att hon drömt om ett författarskap. För att få fördjupad kunskap gick hon i somras i Knutby-församlingens träningsskola under två veckor. Terese Cristiansson är enda journalist som deltagit. I skolan tränas medlemmarna till att bli Jesu lärjungar. Hon beskriver sig själv som icke troende och tillhörande den "breda mittfåran".

Påverkade tiden i träningsskolan henne?

– Väldigt mycket.

Var det självklart att de skulle släppa in henne?

– Hade jag frågat i februari så hade jag nog inte fått gå. Jag har varit med i det stora mediedrevet och skrivit några av de mest kritiska artiklarna. Men relationen mellan församlingen och massmedia mjuknade under våren.Knutby Filadelfias cirka 90 församlingsmedlemmar är unga. Majoriteten är i 30-årsåldern. Som religiös grupp är församlingen fundamentalistiskt bokstavstrogen vad som står i Bibeln och uppbyggd kring ett karismatiskt ledarskap. Ett samhälle i samhället.

En sekt?

– Jag värjer mig för ordet. En sekt om man använder ordet i neutral mening. Det handlar om fanatisk gudstro.

Knutbyförsamlingen tolkar delar av Bibeln annorlunda än Pingströrelsen.

– Jag fascinerades av att de ägnar hela sitt liv åt att bli en så bra Jesu lärjunge som möjligt. Att sådan djup tro finns i samtidens Sverige, sådan vilja att komma nära Gud.

– Det andliga behov som finns i Sverige i dag lockas av rörelser med karismatiskt ledarskap och en tydligt definierad Gud.

Medlemmarna har flyttat till Knutby på grund av sin tro och för gemenskapen.

– Det är lite som att komma in i en stor famn. En famn som förstås även kan vara kvävande för den som inte vill delta.

De vet oerhört mycket om andra i församlingen, lever nära varandra, många är inneboende hos andra medlemmar.

– Ett ovanligt liv, säger Terese Cristiansson.

Är de konstiga?

– Nä, inte när man släppt att man tycker att det är märkligt att man kan tro så mycket.

Församlingslivet bygger på tillit och kärlek. Medlemmarna är godtrogna och sociala.

– Himmelriket för en manipulativ person.

Terese Cristiansson menar att fler religiösa församlingar skulle må bra av samma typ av granskning som Knutby fått genomgå.

– Därför att det är så oerhört lätt att utnyttja den miljön.

Som nyhetsreporter på en kvällstidning har hon värjt sig mot ondskan, känslokylan, våldet i dramat genom att utnyttja sin yrkesroll. Professionellt kan hon inte stå på någons sida.

Kan man komma för nära?

– Ja, det kan man nog. Famnen är behaglig, människorna jättetrevliga. I träningsskolan försökte jag bara vara som människa.

Känner hon sympati för någon?

– För ganska många, framförallt anhöriga till de drabbade. Samtidigt känns det kluvet i ett sådant här sammanhang, inget är svart eller vitt och många vill att du ska välja sida.

Morddramat har satt Knutby på kartan. De andra i Knutby, vanliga Knutbybor och icke Filadelfiamedlemmar, uppfattar hon som uppdelade i två läger: de som stödjer församlingen i krisen och de som inte vill befatta sig med den.

– Så småningom kommer de förhoppningsvis att kunna använda det som skett till något positivt, tror hon.Samma dag som vi träffar Terese Cristiansson är slutpläderingen i hovrätten avklarad. Dom faller nästa fredag, den 12 november.

– Det ska bli spännande. Jag tror hovrätten dömer som tingsrätten.

Terese Cristiansson hoppas att hennes bok tillför förståelse för det som hände i Knutby. Hon har levt med Knutbymordet dag och natt sedan den 10 januari. Boken kom till under hennes sommarsemester och på fri tid. Som reporter på Expressen, kriminalreporter sedan en månad tillbaka, har hon alltid underkläder, pass och tandborste nerpackat i datorväskan och hoppas efter boksläppet att kunna fokusera på annat.

Birgitta Mattisson

044-18 55 37

birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

Fotnot. Två kapitel ur boken Himmel och Helvete publiceras i Kristianstadsbladets c-del på måndag den 8 november.

Terese Cristiansson

Ålder:29 år

Uppvuxen i:
Hammenhög

Bor i:
Stockholm

Familj:
singel

Yrke:
kriminalreporter på Expressen, tidigare på Kristianstadsbladet

Läser just nu:
Den lille vännen av Donna Tartt

Aktuell:
hennes bok Himmel och Helvete om Knutby-mordet kommer på tisdag den 9 november.Knutbydramats huvudpersoner

Pastor Helge Fossmo, åtalad som misstänkt för mord på sin första hustru, medhjälp till mord på andra hustrun och medhjälp till försök till mord på en 30-årig granne.

Älskarinnan,
Daniel Lindes hustru. Hade en kärleksaffär med pastorn. Grips för stämpling till mord, men avförs senare från utredningen.

Sara Svensson
, barnflickan som erkänner att hon skjutit ihjäl pastorns hustru Alexandra Fossmo och skottskadat en 30-årig granne.

Alexandra Fossmo
, skjuts ihjäl när hon sover i sin säng i Knutby på morgonen den 10 januari. I november förra året attackerade barnflickan henne med en hammare.

Daniel Linde
, grannen som skjuts med flera skott, bland annat i ansiktet, morgonen den 10 januari. Daniel Linde överlever mirakulöst.

Heléne Fossmo
, trebarnsmamma och pastorns första hustru. Hittas mystiskt död i badkaret med en hög dos morfinliknande preparat i kroppen.