Koka tills det bubblar!

Kristianstad Artikeln publicerades

Boende i Åhus med omnejd uppmanas att fortsätta koka sitt dricksvatten. Nya prover tagna på måndagen visar risk för förekomst av bakterier i en stor del av ledningssystemet.

Vattnet vid vattenverket klorerades på måndagen, för att rena det från bakterier. Men än så länge uppmanas de boende i Åhus med omnejd koka allt vatten som ska drickas eller användas till matlagning.

– Kloreringen sprider sig successivt i hela nätet. Men om föroreningen har skett på ett punktställe är det inte säkert att kloreringen rår på det. Det är kokning som gäller, det rådet får kvarstå ett tag till, säger Michael Dahlman, planeringssamordnare på C4 Teknik.

På tisdagen fortsatte C4 Teknik att genomföra provtagningar i Åhus, Yngsjö, Furuboda och Nyehusen. Resultaten väntas komma någon gång under onsdagen. Utifrån en rad olika scenarion planerar en arbetsgrupp vid förvaltningen för hur man ska agera. Att helt stänga av vattnet är dock inte aktuellt i nuläget.

– Det finns just nu inget tydligt tecken på att det skulle orsaka sjukdomar, säger Michael Dahlman.

Kommunen har valt att kommunicera med de berörda via kommunens hemsida samt genom medierna. Risken är stor att informationen gått många förbi.

– Har man ett samhälle på 15 000 invånare är det tyvärr omöjligt att nå alla. Hade det gällt en mindre by hade vi kunnat gå runt och informera personligen, säger Michael Dahlman.

Betala måste man dock göra ändå. Under tisdagen skickades tusentals vattenräkningar ut till hushållen i Åhus med omnejd.

– Vi inser att det inte var den bästa tajmingen, men de gick tyvärr inte att stoppa.

Under onsdagen kommer C4 Teknik att börja köra ut vattentankar till större vattenanvändare som vårdcentraler och livsmedelsföretag.