Konst och lite kontrovers

Kristianstad Artikeln publicerades

Samtidigt som projektet Konstruta fyller Kristianstads skyltfönster med målning och skulptur vill Live Art Aid ta steget längre.

Rebecka Salomonsson står i det vita tältet på Lilla Torg och orkestrerar konstverken. Hon är initiativtagare och arrangör till Live Art Aid, som hon beskriver som ”ett sätt att föra ut konsten och göra allmänheten delaktig”. Efter tre år av utställningar på Grand har hon blivit sin egen.

– Detta är det första evenemangen jag gör i egen regi. Det har varit mycket insamlingar för svältkatastrofen i Somalia på sistone, och jag ville vara med och bidra.

Dockor av betong

I tältet samsas målningar med glaskonstelever från Kosta, informatörer från Unicef och med ett bord fyllt av pepparkaksgubbeformade dockor i betong. 50 procent av intäkterna från alla verk som ingår i utställningen går direkt till Unicefs projekt i Somalia. Utöver det har varje konstnär fått utforma en av de 17 betongdockorna, som på lördag kommer auktioneras ut och vars intäkter går oavkortat till projektet.

Fyll i skissen

Utanför tältet står också Live Art-tavlan uppställd, just nu bara en skiss. Tanken är att den som vill skänka en slant ska få fylla i skissen, som designats av konstnärerna Pernilla Persson och Anders Stone. När den är färdig ska den också gå på auktion.

Inne i tältet möter vi Anders Stone, San Diego-konstnär som bytt USA mot Sverige, som suckande står och censurerar sin betonggumma. Hans somaliska flicka, som visar håret och som har tatueringar med bokstäverna FGM överkryssade (Female Gender Mutilation, kvinnlig könsstympning) gick inte hem i sammanhanget.

– Somalia har en fruktansvärd historia som jag ville belysa. Det är ingen Lars Vilks-situation, det var kränkande och det förstår jag, men det här handlar bara om jämställdhet.

Han berättar att Sveriges rykte som jämställt var en av anledningarna till att han valde att bosätta sig här.

– Sverige är ett konstälskande land, i synnerhet Skåne. Men jag märker att det finns saker även här som man inte får prata om.