Koppartak stals från Söderport

Kristianstad Artikeln publicerades
Natten till onsdagen. 80 kvadratmeter koppar stals från Söderportgymnasiets tak.
Foto:Peter Åklundh
Natten till onsdagen. 80 kvadratmeter koppar stals från Söderportgymnasiets tak.

80 kvadratmeter koppartak har stulits från Söderportgymnasiet i Kristianstad.

Det var natten till onsdagen som en del av koppartaket försvann från genomgångspassagen till skolans aula. Personal upptäckte det på morgonen när det regnade in och stölden är polisanmäld.

Under förmiddagen arbetade en byggfirma med att täcka taket med presenningar. Underlaget måste nu bytas ut och innertaket och isolering avfuktas. Därefter kommer byggnaden förses med ett nytt koppartak.

Fastighetsförvaltare till Söderportgymnasiet är Kristianstads kommuns tekniska förvaltning, C4 Teknik. Enhetschef för norra fastighetsområdet är Per Rheborg och han har tidigare haft kopparstölder i sitt område från biblioteket och östra kommunhuset.

    – Det är ett bekymmer med kopparstölderna. Man måste ha det i åtanke när man väljer byggmaterial i framtiden. Det är synd att man ska behöva gå ifrån ett fint fasadamaterial för att det finns en marknad för det. Det är tråkigt, säger Per Rheborg.

    Säkerheten kommer nu att öka på Söderportgymnasiet för att förhindra liknande i framtiden. Kommunen överväger olika alternativ för hur det ska ske.

    – Vi tittar på vilka åtgärder vi ska vidta för att hind-ra att det upprepas. Vi ökar bevakningen och gör vad vi kan, men jag vet inte hur mycket jag vill säga eftersom jag inte vill underlätta för tjuvarna, säger Per Rheborg.

    Hur stort värdet är på den stulna metallen är eller hur mycket pengar kommunen nu måste lägga på att reparera skadan är fortfarande oklart. Förmodligen kommer reparationerna att kosta mindre än självrisken till kommunens försäkringsbolag som är cirka 700 000 kronor.