Krav på högt straff för bunkerläkaren

Stockholm Artikeln publicerades
Tingsrätten gjorde syn på läkarens gård under den andra rättegångsdagen, den 26 januari. Nu har läkaren gått med på att bunkern­, förklädd till maskinhall, får rivas. Det blir upp till tingsrätten att besluta om det ska göras eller inte.
Foto:Peter Åklundh
Tingsrätten gjorde syn på läkarens gård under den andra rättegångsdagen, den 26 januari. Nu har läkaren gått med på att bunkern­, förklädd till maskinhall, får rivas. Det blir upp till tingsrätten att besluta om det ska göras eller inte.

Åklagarna vill ha ett fängelsestraff som närmar sig maxstraffet för den åtalade bunkerläkaren. Men advokaten tycker att läkarens ansvar är mindre och att straffet ska vara lägre. I går avslutades rättegången i Stockholms tingsrätt.

– ”Gud vad skönt att det är över.”

  Målsägarbiträdet Jens Högström återger vad hans klient sa till honom när rättegången avslutats. Men ännu dröjer det innan händelserna i mitten av september förra året ens går att försöka göra sig fri från.

  – Det är fortfarande lite stando i hennes liv. Nu väntar vi på domen som kommer om två veckor. Med största sannolikhet blir det en runda i hovrätten också. Egentligen kan man säga att hennes liv går vidare efter att domen vunnit laga kraft, säger Jens Högström.

  Allmänheten fick inte en skymt av den åtalade läkaren eller hans offer när rättegången gick in på sin sjunde och sista dag. Allt skedde bakom stängda dörrar för att inte på något sätt röja den utsatta kvinnans identitet.

  Hon har drogats, blivit våldtagen och transporterats till läkarens bunker där hon hållits inspärrad. Hävdar kvinnan själv och åklagarna. Åklagarna vill se 15–16 års fängelse för brotten, medan målsägarbiträdet ökade på till 16–17 år i sitt slutanförande.

  15–16 års fängelse låter mycket om man tänker att det högsta tidsbestämda straffet i Sverige är 18 års fängelse. Hur har du tänkt?

  – Det finns ju livstids fängelse i straffskalan. Om den här kvinnan hade varit inspärrad under en längre tid, att det hade begåtts ett antal våldtäkter mot henne inne i den här bunkern under kanske ett halvårs tid, då hade vi nog landat där, säger chefs­åklagare Peter Claeson.

  Alla är ense om att kvinnan varit inspärrad i fem dagar i den ljud- och ljusisolerade bunkern och bara fått komma ut korta stunder med handbojor eller för att duscha i läkarens hus. Omstritt är där­emot att kvinnan våld­tagits och att syftet varit att hålla henne i bunkern under lång tid, för att skada henne eller tvinga henne till tjänst.

  – Här pratar vi om ett människorov under en vecka med syftet att kvinnan ska vara där som någon form av sexslav och hon har utsatts för mycket stort lidande. Tanken var att hon skulle vara mycket lång tid i den här bunkern, det har varit det initiala och det har hon också fått reda på att hon skulle vara, säger Peter Claeson.

  Finns det något förmildrande i de här gärningarna?

  – Egentligen inte. Det enda, om man ska se till vilka regler som finns, är att den här mannen inte får behålla sin läkarlegitimation. Det är inte förmildrande men rätten ska beakta det i viss mån när man bestämmer påföljd.

  Läkarens advokat Mari Schaub ser däremot inte att hennes klient gjort sig skyldig till något sexuellt övergrepp eller människorov. Han har drogat henne för att ta henne med sig, men inte skadat henne, åtminstone inte allvarligt.

  – Hade det, utöver olaga frihetsberövande, funnits ett alternativyrkande om misshandel så hade han erkänt det också, men det har inte funnits något alter­nativyrkande om det, säger Mari Schaub.

  Åklagarens yrkande om 15–16 år i fängelse anser hon är orimligt, hur än rätten bedömer skuldfrågan. Klart är att hennes klient inte längre motsätter sig att bunkern ska förverkas. Åklagaren ser bunkern som ett brottsverktyg och vill att rätten ska besluta om att riva byggnaden.

  – Jag tycker att man ska jämna den med marken, säger åklagare Peter Claeson, som tror att det är lagligt, men aldrig hört talas om att det skett tidigare.

  LÄS MER:

  Slutpläderingar återstår i "bunkermålet"

  Förhören med läkaren avslutade

  Långdragen förhandling i bunkermålet

  Läs alla tidigare artiklar här!

  Fakta

  Händelserna i korthet

  10 september 2015: Kvinnan och läkaren träffas för första gången i Stockholm. De har samlag.

  12 september: Läkaren och kvinnan träffas igen, i hennes lägenhet i Stockholm. Han drogar henne med jordgubbar doppade i choklad och rohypnol. Enligt åtalet så våldtar han henne också, vilket han själv förnekar. Därefter transporterar han henne i sin bil till betongbunkern han byggt på sin gård i Östra Göinge.

  13-18 september: Kvinnan är inspärrad i bunkern och får bara komma ut kortare stunder och för att duscha i läkarens bostad.

  18 september: Kvinnan blir fri. Tillsammans med läkaren åker hon till Stockholm och uppsöker polisen för att hämta nycklarna till hennes lägenhet, som polisen bytt lås till, eftersom kvinnan är eftersökt. Läkaren grips sedan kvinnan talat med polis i enrum och berättat vad hon blivit utsatt för.

  Visa mer...