Kristina Wihlborg: I år ska det bli en sommar med mycket sol och bad vid havet i Åhus

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:Bosse Nilsson

Det är fantastiskt att sommaren är på väg och att Åhus bara ligger en bussresa bort.

I år ska jag se till att ha den perfekta sommaren.

Jag ska köpa ett sommarkort på Skånetrafiken och så ofta som möjligt lämna Kristianstad och min varma lägenhet i stan och bege mig ut på härliga utflykter. I alla fall ska jag åka mycket, mycket till Åhus och havet och njuta. Det är ju verkligen ett sommarparadis. Eller åtminstone fler gånger än jag brukar. Tror jag.

För sanningen är att den här planen har jag haft varje sommar. Jag inhandlar mitt Jojo-sommarkort och åker den första varma dagen med 551:an till Bryggan för att njuta maximalt, bada sola och äta något gott efteråt.

Men det börjar redan vid hållplatsen vid Hästtorget: När bussen kommer svär man ve och förbannelse över att alla andra tänkt samma tanke, över att bussen är knökfull, skränig, het och syrebefriad och att när mamma och syrran hoppar på för att möta upp vid nästa hållplats är vi tre som lovar oss att "Aldrig mer!" och "Nästa gång ska vi slå oss fram i kön med mammas krycka redan vid stationens hållplats!".

Och väl vid stranden inser jag att jag är nog inte är skapt för att sätta på mig baddräkt bland alla dessa fotomodelltyper.

"Äsch", säger mitt sällskap. "Det är väl ingen som tänker på hur du ser ut. Det är inget som helst fel i att vara medelålders, lätt plufsig och väldigt blek. Se till att få lite sol på dig nu!"

Så jag sätter mig i skuggan och surar. Och tittar på. Och svär över att det är samma elände att ta sig hem igen med 551.

Det brukar sluta med att min andra syster, som bor i Åhus och har pool, säger att: "Kom hit och bada i stället."

"Ja men jag ser absolut inte klok ut i baddräkt ..."

"Jag vet", säger hon förstående. "Men du kan vänta tills det är mörkt och de andra har gått in."

Så nästa Åhusfärd planeras i stället till hennes hus, trädgård, pool, familj, grill och deras kalla öl. Jag brukar planera redan dagen innan vad jag ska beställa för mat.

"Jag vill ha grillad karré i morgon när jag kommer", säger jag i ett ärligt försök att underlätta för syrran. Det är ju både billigt och lätt ... för henne. För det är ju ändå hon som ska ha besväret med att handla, laga och betala maten. Sedan har jag det så där semesterslappt i hennes baden-baden-stol med en cider eller kall öl medan hon grillar, hackar sallad, skalar potatis, dukar, diskar och njuter av att jag kommer och hälsar på.

Efter ett tag lägger jag helt ner alla försök att krångla mig ner till havet med 551:an. Bussen till syrran, poolen och karrén går ju oftare och är inte alls lika full. Det blir helt enkelt en ganska ok sommar ändå i hennes trädgård vid poolen.

Tills plötsligt en dag då det sitter en lapp på hennes ytterdörr: "Vi har åkt på campingsemester till hemlig ort. Kontakta inte oss – vi kontaktar dig."

Häromdagen tittade hon på mig med en svårtolkad min och frågade med flackande blick om jag tänkte köpa sommarkort i år också.

Javisst tänker jag det – för i år ska jag verkligen ha den perfekta sommaren med sköna dagar vid havet och i hamnen och njuta av att bo nära den härligaste semesterplatsen i Sverige. Och i år ska jag inte gnälla över bussen eller känna mig dum i baddräkt. I år ska det bli annorlunda.