Annons

Kronoparkens historia kartlagd i ny bok

I Tollarp bor alla sorters människor. Mattläggare, målare och elektriker. Och författare. I fredags hade Anna Martinsson från Tollarp releasefest för sin debutbok ”Rickarums kronoparks historia”.
Rickarum • Publicerad 23 januari 2018

Anna Martinsson har släktforskat sedan 1994 och började med sysselsättningen efter att ha lyssnat mycket på sin mormors historier. Hon har skrivit flera artiklar till släktforskarföreningar, både den lokala, men också bland annat till föreningen i Hässleholm.

- Jag har alltid varit historieintresserad, min mormor berättade mycket historier, så det var naturligt att bli intresserad av det, berättar Anna om hur hon kom in på släktforskningsbanan.

Annons

När mormorn dog började hon intervjua sin morfar. Annas mormor pratade ofta och gärna om sin släkt, barndomen och allt kring det, men morfadern var mer tystlåten av sig.

- Han var inte så intresserad vare sig av släktforskning eller att berätta historier, men när mormor gick bort tyckte jag att det var dags att börja fråga ut honom om vad han kände till om hur det var förr.

Först sa morfadern att han varken visste eller kom ihåg, men ju mer Anna frågade, desto mer berättade han.

– Och till sist kom det en berättelse om den här torparen som hans far och en till gick upp och hämtade långt uppe i skogen, berättar Anna.

Torparen var blind och hade blivit såld på auktion, så han skulle ledas ner till Henrikas torp. Anna intervjuade sin morfar om var det låg och fick reda på att det var i Kronoparken i Rickarum.

– Att han såldes, den här torparen, handlade mer om att han skulle tas omhand. Det var det som det gick ut på. Sedan är det klart att det säkert förekom fall där de som såldes utnyttjades till hårt arbete så klart, men syftet var en sorts fattighjälp, berättar Anna Martinsson vidare.

Där väcktes intresset som, efter nio års forskning i olika arkiv som inneburit både kortare och länge resor, resulterade i boken ”Rickarums kronoparks historia”.

- Kronoparken blev ju statlig mark och deras arkiv spreds ut både till Lund och Härnösand, sen fick man upp till Stockholm också för att kunna forska i historien, säger Anna.

Det fanns ingen plan på en bok från början, utan det var ett projekt som drevs av Annas egna intresse, men ju mer omfattande det blev, desto mer kände hon att hon ville sprida och dela med sig av kunskapen.

- Jag älskar att skriva och har alltid gjort, men jag trodde aldrig att det skulle bli av att skriva en bok. Det är verkligen en dröm som har blivit uppfylld, säger Anna Martinsson med en stor passion i rösten.

Anna Martinsson har lagt ner åtskilliga timmar för att färdigställa boken om kronoparkens historia,
Anna Martinsson har lagt ner åtskilliga timmar för att färdigställa boken om kronoparkens historia,Foto: Johan Rönn

Johan Rönn
Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.
Annons
Annons
Annons
Annons