Sländan som bara har en dag på sig

Kristianstad Artikeln publicerades
Sländan på den här bilden är en åsandslända. Bilden togs vid Vattenrikets besöksplats Vramsån i Gärds Köpinge i slutet på maj i år. På bilden ser den ut att bara ha ett spröt, men den ska ha tre.
Foto:Sam Peterson
Sländan på den här bilden är en åsandslända. Bilden togs vid Vattenrikets besöksplats Vramsån i Gärds Köpinge i slutet på maj i år. På bilden ser den ut att bara ha ett spröt, men den ska ha tre.

En läsare hörde av sig och undrade om det är en invasion av krypet i stan. "Vad är det för något som invaderat staden? De satt på i princip vartenda skyltfönster tidigt imorse och igår kväll var där tusentals på Statoil", skriver Emelie Nilsson.

Mysteriet är nu löst.

"Det är dagsländor, som just kläckts efter sin tid som larver under ytan i Vattenriket. Det märks att Kristianstad är staden i ett Vattenrike", skriver Karin Magntorn, naturumföreståndare, i ett mejl till tidningen.

Sam Peterson på naturum berättar mer:

– Det är en liten insekt som tillbringar sin barndom, ägg- och larvstadiet, i vatten, i vattendrag sjöar, bäckar... Det finns många arter men vad de har gemensamt är att de lever i vattnet i 1-2 år och först är de ett ägg sedan nymfer (larver) som växer till, när den är färdig förvandlas den till en flygande slända.

Dagsländan, som namnet antyder, lever bara på land i en dag. Den kännetecknas av spröt i rumpan och vingar som står rakt upp från ryggen.

– När de är vuxna äter de inget, de har ingen mun och de kan inte äta eller dricka – det enda syftet är att hona och hane ska hitta varandra, honan ska lägga ägg i vattnet och sedan dör de. Sedan har de gjort sin uppgift, det är en lite märklig livscykel men den fyller sin funktion, säger Sam Peterson.

Att det blir många sländor på samma gång har naturliga förklaringar.

– De måste kläckas ungefär samtidigt, annars är det kört. Det är temperatur eller ljus som styr det här. Och tydligen var det en bra dag i dag.

När de lever som larver i vattnet äter de gamla blad och finfördelar dem, de jobbar för nedbrytning och är dessutom en viktig kugge som mat i näringskedjan.

Det är oklart vad spröten i rumpan har för funktion, men en sak kan Sam Peterson lova, de sticks inte.

– Nej, absolut inte. De har ingen anledning att stickas heller, de är ointresserade av oss människor.