Kvarteret Flaket tar form

Kristianstad Artikeln publicerades

Kvarteret Flaket kommer att stå klart under våren 2013, men redan på måndag kan man hyra en av de 44 nybyggda lägenheterna i centrala Åhus. "Läget är fantastiskt", säger ABK:s vd Henrik Strand.

Skalet är klart på Kvarteret Flaket, men det borras, spikas och kaklas fortfarande frenetiskt i de ännu tomma lägenheterna. Henrik Strand visar stolt runt i det nybyggda kvarteret som fortfarande är mycket av en byggarbetsplats.

– Det är en glädjens dag nu när vi får presentera det här projektet, vi hoppas det kommer bli ett efterlängtat tillskott, säger han och berättar att Åhus är ett område där många vill bo.

Majoriteten av lägenheterna är så kallade trygghetsbostäder, men det finns även vanliga lägenheter. Henrik Strand berättar att miljötänk och hållbarhet har varit väldigt viktigt när bostäderna skulle ta form, bland annat för att minimera behovet av underhåll.

– Byggnadsmässigt är det väldigt hög kvalitet på lägenheterna, säger han.

Byggnadschefen Kristian Jägenmark påpekar att de också fått mycket beröm för husens utseende.

– Arkitekten har haft de närliggande husen i åtanke och har skapat något som harmonierar med omgivningen men ändå är nytt, säger han och fortsätter:

– Vi är jättenöjda med hur det har blivit.

De rymliga lägenheterna är vitmålade och från burspråken strömmar ljuset in. Här och var hänger det fortfarande sladdar ut från väggarna. Jeanette Wilson, som är uthyrningsansvarig, visar att de har tagit fram speciella bilder i 3D av hur lägenheterna kommer att se ut när de är färdigställda.

– På så vis kan de som är intresserade titta på bilderna på nätet eller hos oss i Bobutiken och få en god uppfattning om hur de kommer att se ut, säger hon.

Henrik Strand förklarar att det är svårt att bedöma hur stort intresset är förrän de har kommit igång med uthyrningen, men blir avbruten av en för tidig spekulant som smugit sig in på bygget. Just den här dagen får den ivrige mannen inte titta på lägenheterna och visas ut från platsen.

–  Ja, det finns nog ett ganska stort intresse trots allt, säger Henrik Strand och skrattar.

På väg ut pekar han på några vita prästkragar som mot alla odds vuxit upp bland de nybyggda husen.