Kvinna våldtogs och spärrades in …i isolerad bunker

Östra Göinge Artikeln publicerades
Läkaren greps den 18 september och gården i Östra Göinge spärrades av.
Foto:Lasse Ottosson
Läkaren greps den 18 september och gården i Östra Göinge spärrades av.

Kvinnan drogades, våldtogs och transporterades sedan till en isolerad bunker i Östra Göinge där hon tvingades ta prover på sig själv för att kunna hållas som sexslav. Det framgår sedan åtal väckts mot den misstänkte gärningsmannen – en läkare i 35-årsåldern.

Allt i läkarens agerande framstår som oerhört utstuderat och hänsynslöst om man följer åklagarens beskrivning av händelserna i höstas.

Mannen, som arbetade som läkare och tjänstgjorde på flera vårdcentraler i nordöstra Skåne, hade den 12 september stämt träff med kvinnan i hennes bostad i Stockholm. Han hade en gång tidigare träffat henne. Läkaren sa att han skulle ta med henne på middag, bjöd henne på champagne men också på chokladdoppade jordgubbar som han spetsat med droger.

Han hade, enligt åklagaren, sedan samlag med den medvetslösa och hjälplösa kvinnan. Därefter förde han henne i bil till gården i Östra Göinge kommun.

  Han hade planerat bortförandet väl. Han hade med sig en rullstol för att kunna transportera henne lättare och två ansiktsmasker i gummi, föreställande en äldre man och en äldre kvinna, för att han och kvinnan inte skulle bli igenkända vid transporten. Han injicerade henne flera gånger med läkemedel under färden till Skåne.

  Gården hade en maskinhall som läkaren började bygga när han flyttade till gården 2010. Innanför träskalet fanns en ljud- och ljusisolerad bunker. Den var konstruerad av betongblock och plåt på ett gjutet cementgolv. I bunkern fanns en cell med en intilliggande toalett. Åklagaren hävdar att planerna på att hålla någon inspärrad funnits länge.

  – Planerna sträcker sig nog sedan han började uppföra den här byggnaden. Det är en skenbyggnad, den ser ut som maskinhall, säger chefsåklagare Peter Claeson som bedömer att den är cirka 50 kvadratmeter stor.

  I byggnaden höll han henne inspärrad under närmare en vecka.

  Läkaren tog blodprov på henne för att undersöka om hon bar på några könssjukdomar och hon tvingades ta vaginala prover på sig själv. Hon fick också p-piller. Också gällande proverna var läkaren, enligt åtalet, utstuderad. Han skickade dem till en vårdcentral i Kristianstad, där han jobbade, för analys och påstod att de tillhörde en oidentifierad flyktingkvinna. Hennes identitet hade han själv hittat på mer än tre månader tidigare – den 3 juni – och samtidigt också registrerat beställningen av proverna.

  – Att han drogat och fört bort en kvinna och hållit inspärrad fem dagar har jag och åklagaren aldrig varit oense om. Däremot bestrids att han skulle ha begått något som helst sexualbrott mot den här kvinnan. Jag är förvånad över att åklagaren att väljer att väcka åtal i den delen, säger läkarens försvarare Mari Schaub.

  Läkaren greps den 18 september i Stockholm. Dagen innan hade han lämnat kvinnan i bunkern och åkt till Stockholm för att hämta tillhörigheter i kvinnans bostad. Men hon var efterlyst och polisen hade därför, som standardåtgärd, bytt låskolv till hennes lägenhetsdörr och läkaren fick vända med oförrättat ärende.

  Han åkte tillbaka och tog med sig kvinnan och en pistol till Stockholm. Planen var att hon skulle säga till polisen att hon var välbehållen. Men polisen ville prata med kvinnan i enrum. Kvinnan berättade om vad som egentligen hänt och läkaren greps.

  Den misstänkte har varit häktad sedan 21 september och har genomgått psykiatriska undersökningar. Resultatet är att det inte råder fängelseförbud - mannen bedöms inte ha en allvarlig psykisk störning som kräver vård.

  Rättegången inleds preliminärt måndag den 25 januari.