Kvinnor får hjälp

Kristianstad Artikeln publicerades

LP-stiftelsen i Kristianstad har i jul delat ut tio påsar till missbrukande kvinnor. I påsarna finns bland annat hygienartiklar, lovikkavantar och nagellack. Påsarna delas ut i samarbete med organisationen Sisters International.

KRISTIANSTAD. Ing-Marie Silwer är evangelist i Pingstkyrkan. I hennes arbetsuppgifter ingår att jobba med LP-verksamheten. Hon är en av dem som sett till att påsarna har hamnat hos rätt personer.

– Vi vet att kvinnor i missbruk far mer illa än män som missbrukar. De är mer utsatta. Vi vet också att det är viktigt för kvinnor att känna sig rena och därför är det till kvinnor den här påsen ges, säger hon.

Hon berättar att det ligger mycket arbete bakom att få kvinnorna att ta emot påsarna. En del av dem tycker att det känns jobbigt att ta emot gåvor.

Vill ge mer

– Jag känner en tjej, hon är drygt 20 år gammal. Hon mår väldigt dåligt, sitter fast i ett tungt drogmissbruk. Hon ville inte ha någon påse förra året, hon upplevde det som förnedrande att ta emot en allmosa. Jag träffade henne i år och då tog hon emot en påse. Hon brast i gråt när hon fick den, säger Ing- Marie Silwer.

Hon fortsätter med att säga att de gärna hade delat ut fler påsar, om det hade varit möjligt.

Gunnar Sjöberg är föreståndare för LP-stiftelsen i Kristianstad. Han berättar att de är beroende av församlingspengar och försäljning av second hand-varor. De får även ett bidrag från kommunen, men han tycker att bidraget är alldeles för litet.

Vill skapa förtroende

– Vi fick 75 000 i år, men vi hade ansökt om mer. Det är olika från år till år hur mycket vi får i bidrag från kommunen, men det finns en politisk enighet i kommunen att stödja oss, säger han.

Han berättar att LP-verksamheten har fått en donation på 10 000 kronor från Hanséns & Lindhs begravningsbyrå. Donationen går direkt in i verksamheten. Han önskar att fler kunde stötta deras verksamhet.

Gunnar Sjöberg har själv erfarenhet av missbruk. I 25 år har han varit fri från missbruket, men dessförinnan missbrukade han i 20 år. Han menar att det ger en erfarenhet som ingen utbildning i världen kan ge.

– Vi som varit missbrukare vet vad det handlar om. Vi vet också att man inte kan hjälpa alla, bara de som vill ha hjälp.

För hans och Ing-Marie Silwers del handlar det mycket om att missbrukarna ska känna förtroende för dem. De har båda en utåtriktad tjänst, de anordnar till exempel korvgrillning i Tivoliparken för att etablera en kontakt med missbrukarna.

Ett tungt arbete

Ing-Marie Silwer medger att det ibland är ett tungt arbete, men de får också vara med om saker som stärker dem.

– För flera år sedan lärde vi känna en kvinna som var missbrukare, hon var i väldigt dåligt skick. Hennes barn var omhändertagna och hon mådde mycket dåligt. Jag träffade henne efter hon hade varit på ett behandlingshem. Hon hade gått upp i vikt och var fräsch, det riktigt strålade om henne. Sånt gör mig väldigt glad.