Läkaren tänkte frige kvinnan i Stockholm

Östra Göinge Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Lasse Ottosson

När läkaren efter fem dagars inspärrning tog med sig kvinnan till Stockholm var det för att frige henne och ställa allt tillrätta. Det framgår i den rättspsykiatriska utredningen.

Medan kvinnan var instängd på 60 kvadratmeter i betongbunkern tänkte läkaren att han hade blivit ett monster. När han åkte till Stockholm för att hämta saker i kvinnans lägenhet såg han lappen från polisen på dörren och tänkte att det var "sista droppen". Det framgår i den rättspsykiatriska undersökning som Kristianstadsbladet i offentliga delar tagit del av.

Läkaren återvände till gården och tog med kvinnan till Stockholm och Norrmalms polisstation. Enligt åklagaren för att hon skulle säga att hon var välbehållen, men enligt läkaren såg han, vid färden upp till Stockholm, kvinnan som fri. Kvinnan skulle få sina nycklar och han skulle återvända till Skåne själv.

Upplösningen blev istället att polisen grep honom efter att kvinnan förhörts i enrum och avslöjat honom.

Tankarna på att bygga en bunker och kidnappa en person till den kom för ett par år sedan, då läkaren bott på gården i Östra Göinge i två–tre år.

Han arbetade som hyrläkare, men arbetade parallellt i somras med att färdigställa bunkern, vilket tog åtta till nio timmar per dygn i anspråk.

Av skäl som inte är offentliga i den stora rättspsykiatriska utredning som gjorts på läkaren, ändrade han sina planer för bygget på tomten, som han redan börjat på. Den skulle bli en bunker och han skulle kidnappa en kvinna och föra henne till den.

Han hade tidigare varit sambo med en kvinna, men av skäl som också de är sekretessbelagda, såg läkaren det som uteslutet att kunna bo ihop med en kvinna på ett vanligt sätt.

Dagen före bortförandet av kvinnan jobbade han som hyrläkare. Sedan skred han till verket.

Bortförandet och kvarhållandet i bunkern skulle vara "schyst" för att kunna få relationen till kvinnan ömsesidig, berättar läkaren för den rättspsykiatriska utredarna.

Han hade tvivel, kände att det han planerade var fel, men av sekretessbelagda skäl, valde han ändå att fullfölja sina planer.

Den rättspsykiatriska undersökningen slår fast att läkaren har en psykisk störning, men att den inte är så allvarlig att det råder fängelseförbud och att det inte finns förutsättningar att överlämna honom till vård.