Läkaren tros ha planlagt fler brott

Östra Göinge Artikeln publicerades
Under fem dagar hölls en kvinna i 30-årsåldern inspärrad i en ljud- och ljusisolerad betongbunker på en gård i Östra Göinge kommun.
Foto:Lasse Ottosson
Under fem dagar hölls en kvinna i 30-årsåldern inspärrad i en ljud- och ljusisolerad betongbunker på en gård i Östra Göinge kommun.

Läkaren tros ha haft planer på att kidnappa fler personer till sin bunker på gården i Östra Göinge.

– Det är det vi misstänker, säger chefsåklagare Peter Claeson.

Under fem dagar hölls en kvinna i 30-årsåldern inspärrad i en ljud- och ljusisolerad betongbunker på en gård i Östra Göinge kommun.

Och gärningsmannen, en verksam läkare i 35-årsåldern, hade planer på att kidnappa fler personer. De misstankarna bekräftar chefsåklagare Peter Claeson.

– Det finns en utredning som pågår parallellt. Det finns indikationer på att han planerat att föra bort andra personer, säger Peter Claeson.

  I åtalet finns en uppgift om att läkaren sagt till kvinnan att han planerar att hämta fler personer till bunkern, men Peter Claeson vill inte berätta om vad som är grunden till misstankarna.

  – Det finns indikationer. Vi håller på att utreda det, säger han.

  Hur länge har de misstankarna funnits?

  – De har funnits ett tag.

  Handlar det om ett liknande tillvägagångssätt som i fallet med kvinnan?

  – Det är det vi misstänker.

  Bunkern, som läkaren byggt och maskerat till en maskinhall genom träfasad och en skendörr, var byggd på ett betonggolv. I bunkern fanns en cell med en toalett och kvinnan som hölls inspärrad fick bara lämna bunkern för att duscha i boningshuset.

  Enligt uppgifter i åtalet ska kvinnans kidnappare, en läkare i 35-årsåldern, ha sagt att han planerade att hålla kvinnan fängslad i flera år, ha oskyddat sex med henne och kedja fast henne vid sängen och bara ge henne knäckebröd om hon försökte fly.

  Rättegången inleds den 25 januari men om åklagaren får som han vill kommer det att ske bakom stängda dörrar, utan åhörare i förhandlingssalen.

  – Det är för att skydda målsägande, säger Peter Claeson.

  Fakta

  Händelserna

  Läkaren åtalades i måndags den 11 januari för att den 12 september förra året ha drogat och våldtagit en kvinna i hennes lägenhet i Stockholm. Han har sedan transporterat henne, medan hon var medvetslös, till betongbunkern på gården i Östra Göinge.

  Kvinnan har där tvingats ta vaginala prover på sig själv för att läkaren skulle se om hon hade någon könssjukdom. Enligt åtalet var hans plan att ha oskyddat sex med henne.

  Den 18 september greps läkaren i Stockholm dit han och kvinnan åkt för att hämta saker i hennes lägenhet. Polisen hade bytt lås på ytterdörren eftersom kvinnan var efterlyst. Avsikten med besöket hos polisen var att kvinnan skulle berätta att hon var välbehållen.

  Visa mer...