Länsstyrelsen kan skärpa eldningsförbud

Kristianstad Artikeln publicerades

Länsstyrelsen i Skåne överväger att skärpa eldningsförbudet i länet. Om så sker, blir det bara tillåtet att grilla på den egna tomten.

Om länsstyrelsen skärper eldningsförbudet blir det bara tillåtet att grilla på den egna tomten.
Foto: Shutterstock.com
Om länsstyrelsen skärper eldningsförbudet blir det bara tillåtet att grilla på den egna tomten.

I samtliga kommuner i Skåne råder eldningsförbud sedan den 23 maj. Förbudet innebär att det inte är tillåtet att göra upp någon typ av eld med öppen låga eller att grilla på mark utomhus. Däremot är det tillåtet med eldning på iordningsställda grillplatser.

I ett mejl till räddningstjänsterna i länet konstaterar länsstyrelsen nu att det är svårt att kommunicera vad som gäller för grillning på och utanför grillplatser. Därför vill man få kännedom om räddningstjänsternas inställning till ett skärpt eldningsförbud, som exempelvis Uppsala län har infört. Det skulle i så fall bli förbjudet att grilla och hantera öppen låga utanför den egna tomten.

Ett beslut om eventuell skärpning av eldningsförbudet skulle ha fattats vid ett möte på länsstyrelsen klockan 11.00 på fredagen. Men så blev det inte.

– Vi vill ha en bättre dialog med räddningstjänsterna. Det har inte kommit in så många svar, och vi ska nu ta nya kontakter för att få tillräckligt många, förklarar Mikael Ringman, pressansvarig på länsstyrelsen.

Ett nytt möte i frågan ska hållas på måndag.