Segelbåt på grund utanför Åhus - två personer satt fast

Åhus Artikeln publicerades
Sjöräddningen tog upp alla sina båtar i Åhus.
Foto:Christer Magnusson
Sjöräddningen tog upp alla sina båtar i Åhus.

Sjöräddningssällskapet kallades under fredagsförmiddagen ut till en segelbåt som gått på grund utanför Åhus hamn. Ingen person skadades, men den svåra blåsten gjorde att båten inte gick att bärga.

Det var Åhusbon Christer Magnusson som ringde till Kristianstadsbladet och berättade att Sjöräddningssällskapet var på väg ut till en segelbåt som hade gått på grund norr om infartsrännan till Åhus vid Kalkgrundet.

Mikael Bergsström, assisterande sjöräddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddning, bekräftade att så var fallet.

– Larmet kom in fem minuter över elva. Det ska vara två personer ombord på segelbåten. De har dels larmat själva, men det är också ett vittne som hörde av sig med uppgiften att en båt hade slagsida. De ska vara vid god vigör.

Totalt åkte fyra enheter ut från Sjöräddningssällskapet. En från Yngsjö och tre från Sölvesborg. Även Sjöfartsverket skickade ut sin lotsbåt från Åhus. Även en helikopter var i luften.

Enligt Christer Magnusson var det väldigt grunt på platsen vilket försvårade räddningsarbetet. Segelbåten var också nytankad och hade ytterligare diesel ombord.

Först närmare 15-tiden på eftermiddagen kunde personerna på segelbåten tas in till land.

– Personerna är inne i Åhus med hjälp av Sjöräddningssällskapet och vår lotsbåt. De är helt okej och behöver ingen vidare sjukvård, berättar Jonas Sundin på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddning.

Däremot gjorde vinden att arbetet med att få loss segelbåten avslutades.

– Den har vi inte fått loss. Den sitter så pass på grund och det blåser så pass mycket att det inte går att göra mer i dag, säger Sundin.