Lasse Stefanz spelade hem priset

Kristianstad Artikeln publicerades
Lasse Stefanz får Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris 2017.
Foto:Tommy Svensson
Lasse Stefanz får Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris 2017.

Dansbandslegendarerna Lasse Stefanz får Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris 2017. Priset tog de emot på Kulturgalan under fredagskvällen.

Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris har delats ut sedan 2006, då journalisten och författaren Gellert Tamas blev den förste pristagaren.

På scen i Kulturkvarteret under fredagskvällen delades årets pris ut, det tolfte i ordningen. Och årets vinnare är Nordens största dansband, Lasse Stefanz. På plats för att ta emot priset var bandets nuvarande ledande duo: Olle Jönsson och Christer Ericsson.

Motiveringen bakom detta val lyder: "För en 50 år lång resa på de nordiska vägarna som har gjort dem till kungar av dansbandsmusik och dagens mest värdefulla bärare av detta svenska kulturarv."

    – Det är aldrig lätt att välja, varken vilka fem som ska nomineras eller till sist få ta emot priset, säger Kristianstadsbladets kulturredaktör Sune Johannesson. Och han fortsätter.

    – För mig är alla vinnare, och tillsammans bidrar de på sina skilda sätt att skapa en dynamisk och rik region här i nordöstra Skåne. Men efter det här senaste året, när Nordens dansbandskungar Lasse Stefanz har firat sina första 50 år med en makalös jubileumsshow i Kristianstads Arena och därefter rest vidare under året till en mängd platser och scener, kändes det som det perfekta tillfället att applådera en helt enastående prestation i svensk populärkulturhistoria. Dom bär själva upp en hel svensk musikgenre.

    Övriga nominerade var Freke Räihä, Nelly Axelsson, Underhållningspatrullen och Lena Willhammar. Prissumman är på 25000 kronor. (KB)